Przyczyny zmniejszonego stężenia cholesterolu całkowitego i LDL:
- nadczynność tarczycy,
- zaawansowana marskość wątroby,
- wyniszczenie o różnej etiologii,
- anoreksja,
- niedożywienie,
- sepsa.
Przyczyny zwiększonego stężenia triglicerydów:
- otyłość,
- alkoholizm,
- cukrzyca,
- zespół metaboliczny,
- zapalenie trzustki,
- niedoczynnośc tarczycy,
- niewydolnośc nerek,
- zespół nerczycowy,
- zespół chylomikronemii (bardzo wysokie stężenie TG),
- dyslipidemia aterogenna.
Przyczyny zmniejszonego stężenia triglicerydów:
- nadczynnośc tarczycy,
- wyniszczenie o różnej etiologii,
- anoreksja,
- niedożywienie.
Przyczyny zmniejszonego stężenia cholesterolu HDL:
- dyslipidemia aterogenna,
- rzadkie defekty genetyczne.
Zwiększone stężenie cholesterolu HDL nie ma znaczenia patologicznego.
JAK CZĘSTO KONTROLOWAĆ LIPIDOGRAM?
U osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 2 lipidogram kontrolujemy raz do roku. Jeśli cukrzycy towarzyszą zaburzenia lipidowe, wówczas rozpoczynamy ich leczenie i kontrolujemy lipidogram co 3 miesiące, aż do osiągnięcia stężeń prawidłowych lub redukcji cholesterolu LDL o co najmniej 40% w stosunku do wartości wyjściowej.
W przypadku cukrzycy typu 1, bez dodatkowych czynników ryzyka i zaburzeń lipidowych, wystarczy kontrola raz na 2–5 lat. W innym przypadku postępowanie musi być dostosowane do oceny skali ryzyka sercowo-naczyniowego.
lek. med. Aleksandra Kapała
specjalista chorób wewnętrznych w Centrum Onkologii-Instytut w Warszawie, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych