Badania Diabetyka – gospodarka lipidowa

Przyczyny zmniejszonego stężenia cholesterolu całkowitego i LDL:

  • nadczynność tarczycy,
  • zaawansowana marskość wątroby,
  • wyniszczenie o różnej etiologii,
  • anoreksja,
  • niedożywienie,
  • sepsa.

 

Przyczyny zwiększonego stężenia triglicerydów:

  • otyłość,
  • alkoholizm,
  • cukrzyca,
  • zespół metaboliczny,
  • zapalenie trzustki,
  • niedoczynnośc tarczycy,
  • niewydolnośc nerek,
  • zespół nerczycowy,
  • zespół chylomikronemii (bardzo wysokie stężenie TG),
  • dyslipidemia aterogenna.

Przyczyny zmniejszonego stężenia triglicerydów:

  • nadczynnośc tarczycy,
  • wyniszczenie o różnej etiologii,
  • anoreksja,
  • niedożywienie.

Przyczyny zmniejszonego stężenia cholesterolu HDL:

  • dyslipidemia aterogenna,
  • rzadkie defekty genetyczne.

Zwiększone stężenie cholesterolu HDL nie ma znaczenia patologicznego.

JAK CZĘSTO KONTROLOWAĆ LIPIDOGRAM?

U osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 2 lipidogram kontrolujemy raz do roku. Jeśli cukrzycy towarzyszą zaburzenia lipidowe, wówczas rozpoczynamy ich leczenie i kontrolujemy lipidogram co 3 miesiące, aż do osiągnięcia stężeń prawidłowych lub redukcji cholesterolu LDL o co najmniej 40% w stosunku do wartości wyjściowej.
W przypadku cukrzycy typu 1, bez dodatkowych czynników ryzyka i zaburzeń lipidowych, wystarczy kontrola raz na 2–5 lat. W innym przypadku postępowanie musi być dostosowane do oceny skali ryzyka sercowo-naczyniowego.

lek. med. Aleksandra Kapała
specjalista chorób wewnętrznych w Centrum Onkologii-Instytut w Warszawie, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych