Serce jest narządem, o którym najwięcej się mówi. Jego choroby wydają się nam zawsze bardzo poważne i wymagające pilnej konsultacji, najlepiej specjalisty kardiologa. A czy na co dzień wystarczająco dbamy o serce? Czy wiemy co sercu szkodzi, a co pomaga? Serce każdy ma, ale czy o nie dba?
Dieta
Zawarte w pożywieniu tzw. nasycone kwasy tłuszczowe, NKT (główne źródło: tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, szczególnie wieprzowina i baranina) mają zdecydowanie negatywny wpływ na poziom cholesterolu w surowicy krwi. Znacznie go podwyższają, a przez to przyspieszają rozwój zmian miażdżycowych w sercu i naczyniach krwionośnych. Wykazano ścisły związek między ilością w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych, zawartością cholesterolu we krwi i występowaniem choroby niedokrwiennej serca i zawałów.
Z kolei wiele danych wskazuje, że tzw. kwasy tłuszczowe jednonienasycone – jako składnik diety zastępujący tłuszcze z dużą zawartością NKT – mogą pełnić rolę ochronną dla serca i naczyń.
Inną grupą korzystnych dla serca tłuszczów są kwasy tłuszczowe wielonienasysone, a szczególnie omega-6 oraz omega-3. Są one obecne w tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz rybach. Ich odpowiednie spożycie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zdrowia serca. Warto więc jeść duże ilości ryb, obfitujących w pożyteczne dla zdrowia kwasy, a także korzystać z gotowych preparatów zawierających te substancje.
W ostatnich latach wiele mówiło się na temat spożywania dużych ilości jaj kurzych. Temat budził kontrowersje, wygłaszano nieraz sprzeczne opinie. Obecnie wiemy, że istnieją w żywności dwa rodzaje cholesterolu, z których tylko jeden jest szkodliwy, uszkadzający serce i tętnice. Czysty cholesterol, niezawierający dodatkowo tlenu, nie wykazuje działania niszczącego dla układu krążenia. Cholesterol zawarty w spożywanym przez nas mięsie, jajach i innych produktach jest czysty, dopóki nie zostanie poddany gotowaniu lub innemu procesowi przetwarzania. Wtedy część czystego cholesterolu przekształca się w szkodliwy oksycholesterol. Ten toksyczny związek zawierają na przykład mrożone produkty i potrawy mięsne, mleko w proszku, a także sproszkowane jaja.