ŻUREK WELKANOCNY (6 PORCJI)
Żurek wielkanocny jest bardzo treściwy, przez co bywa dość ciężkostrawny. Jednak gdy użyjemy śmietany o niższej zawartości tłuszczu i mniej tłustych wędlin, nie obciążymy aż tak bardzo naszego układu pokarmowego.
SKŁADNIKI
1 litr wywaru z kości, 0,5 litra żuru (gotowego zakwasu z żytniej mąki), 4 ugotowane na twardo jajka – 240 g, kiełbasa myśliwska – 300 g, kiełbasa biała – 100 g, 2 łyżki śmietany 12% – 40 g, 1 średnia cebula 20 g, kilka ząbków czosnku, 3-4 liście laurowe, 1 łyżka suszonego majeranku, 4-5 kulek ziela angielskiego, 4-5 ziarenek czarnego pieprzu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, 1 łyżka chrzanu – 20 g.
Żurek wielkanocny: WYKONANIE
Całą cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Pokrojoną w cienkie słupki kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotować około 20 minut. Wyjąć cebulę, wlać wymieszany zakwas i gotować na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu chrzan i śmietanę. Żurek podawać z połówkami lub ćwiartkami jajek.
Żurek wielkanocny: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Cały żurek zawiera: 0,6 WW, 13,7 WBT, 1374 kcal
1 porcja zawiera: 0 WW, 2,3 WBT, 229 kcal
Zachęcamy też do wypróbowania przepisu na gulasz https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/zupy/zupa-gulaszowa/