2 PORCJE
SKŁADNIKI: 1 puszka groszku konserwowego – 240 g, 1 cebula – 30 g, 1 kostka rosołu drobiowego Winiary – 10 g, 1 łyżeczka masła roślinnego – 5 g, 2 łyżeczki śmietany 22% – 16 g, 1 żółtko – 20 g, kawałki łososia sałatkowego – 30 g, sól, pieprz, listki bazylii do ozdoby.
WYKONANIE: W garnku zagotować 2 szklanki wody i rozpuścić kostkę rosołową, wrzucić cebulę i groszek. Dodać masło, a gdy się rozpuści, zupę zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Gotową zupę przełożyć do miseczek, dodać kawałki łososia, udekorować groszkiem i bazylią.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 22 g, T – 16 g, W – 40 g, 4 WW, 2,5 WBT, 333 kcal
1 porcja: B – 11 g, T – 8 g, W – 20 g, 2 WW, 1 WBT, 166 kcal