1 PORCJA
SKŁADNIKI: ½ obranej gruszki – 100 g, łodyga selera naciowego – 50 g, ser pleśniowy Lazur błękitny – 30 g, 1/3 kostki bulionu warzywnego, 1 łyżeczka śmietany 18% – 10 g, 1 łyżka soku z cytryny – 10 g, czerwony pieprz w kulkach, sól, biały pieprz.
WYKONANIE: Obraną i pokrojoną w dość dużą kostkę gruszkę oraz plasterki selera (nać odłożyć do dekoracji) zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 10 minut. Następnie schłodzić i zmiksować wszystko na gładki krem. 1/3 kostki warzywnej rozpuścić z wodą (ok. 1 szklanki) zagotować, dodać puree gruszkowe oraz starty ser (kawałek pokroić w kostkę i zostawić do dekoracji). Mieszając podgrzewać, aż ser się roztopi. Doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę mocno schłodzić, wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić kilka kostek sera, udekorować natką selera i czerwonym pieprzem.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
1 porcja: B – 8 g, T – 12 g, W – 17 g, 1,5 WW, 1,5 WBT, 186 kcal