1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Zapiekanki, gulasze
  6. »
  7. ZAPIEKANKA Z CUKINII

ZAPIEKANKA Z CUKINII

3 PORCJE

SKŁADNIKI: cukinia – 140 g, kiełbasa szynkowa z kurczaka – 80 g, pomidor – 170 g, ser żółty Gołda – 50 g, 1 łyżeczka masła roślinnego do wysmarowania formy – 8 g, suszone zioła, listki bazylii do ozdoby, sól, pieprz.

WYKONANIE: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić w ukośne plastry. Następnie blanszować ok. 1 minuty w osolonej wodzie i odsączyć. Wędlinę, pomidory i ser pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarować tłuszczem. Cukinię, kiełbasę, pomidory i ser układać na przemian, tak aby zachodziły na siebie. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Naczynie włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Danie podawać gorące, udekorowane bazylią.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 30 g, T – 22 g, W – 11 g, 1 WW, 3 WBT, 345 kcal
1 porcja: B – 10 g, T – 7 g, W – 4 g, 0,5 WW, 1 WBT, 115 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

NAJNOWSZE

Skip to content