Pory w szynce z sosem z serka topionego
Pory w szynce z sosem z serka topionego to smaczna gorąca przekąska, ale może też być daniem kolacyjnym. Jedna porcja ma 167 kcal, 0,5 WW oraz 1,5 WBT. Możemy do niej dodać pieczywo pełnoziarniste, jeśli potrzebujemy więcej węglowodanów.
4 PORCJE
SKŁADNIKI: pory po ugotowaniu – 100 g , na sos: 1 łyżka masła – 20 g, 1 łyżka mąki – 15 g, ½ szklanki mleka – 120 g, ½ kostki rosołowej rozpuszczonej w ¾ szklanki wrzątku – 5 g, serek topiony śmietankowy – 100 g, 4 plasterki szynki drobiowej – 100 g, sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny – 10 g, listki natki pietruszki i paski czerwonej papryki do przystrojenia.
WYKONANIE: Z porów odciąć zielone części, a białe przekroić w poprzek na pół. Usunąć wierzchnie łykowate liście, a potem dokładnie wypłukać. Gotować 15 minut w osolonej wodzie, po czym osuszyć. W czasie gdy pory się gotują, z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem i rozpuszczonym bulionem, ciągle mieszając, zagotować. Dodać serek topiony i gotować, mieszając aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Przyprawić go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Potem każdy kawałek pora zawinąć w plasterek wędliny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i zapiec. Podawać jako gorącą przekąskę lub danie kolacyjne. Pory w szynce z sosem z serka topionego przystroić paskami papryki i listkami pietruszki.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 42 g, T – 46 g, W – 25 g, 2,5 WW, 5,9 WBT, 669 kcal
1 porcja: B – 10 g, T – 12 g, W – 6 g, 0,6 WW, 1,5 WBT, 167 kcal.