PIERNIK Z JABŁKAMI
15 PORCJI
SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki – 500 g, 1 szklanka cukru – 250 g, ½ szklanki oliwy – 120 g, 5 jaj – 300 g, 1 czubata łyżeczka sody spożywczej – 5 g, 1 czubata łyżeczka cynamonu – 10 g, 3 duże kruche jabłka – 800 g, 2 płaskie łyżki kakao – 20 g.
Piernik z jabłkami – WYKONANIE: Umyć jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i dodawać do masy. Lekko mieszając wlać oliwę, a na końcu dodać obrane
i pokrojone jabłka w kostkę lub w plastry. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem
do wypieków. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie zawiera: B – 77 g, T – 160 g, W – 548 g,
54,7 WW, 17,4 WBT, 3959 kcal
1 porcja: B – 5 g, T – 11 g, W – 36 g,
3,6 WW, 1,1 WBT, 264 kcal
Polecamy też deser z kiwi, wprawdzie nie kojarzony ze świętami, ale przepyszny https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/desery-ciasta-koktajle/deser-z-kiwi/