5 PORCJI
SKŁADNIKI: 6 kiwi po obraniu – 450 g, 1 gałązka świeżej bazylii, 1 serek Maskarpone – 250 g, 1 śmietana Rama Cremefine – 225 ml, polewa z czekolady – 20 g, ananas kandyzowany do ozdoby.
WYKONANIE: Przekroić 6 kiwi na pół i łyżką wyjąć miąższ i wrzucić go do miksera. Listki bazylii zmiksować razem z kiwi na puree, po czym wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Śmietanę krem ubić na sztywno z cukrem. Serek Maskarpone przełożyć do miski i wymieszać go z dwoma łyżkami ubitej śmietany. Deser układać warstwami do przeźroczystych naczyń. Pierwsza warstwa to serek Maskarpone, następnie puree z kiwi, a na wierzchu resztę bitej śmietany Rama Cremefine. Deser dekorujemy polewą z rozpuszczonej czekolady i kawałkami kandyzowanego ananasa, po czym schłodzić go w lodówce.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Cały deser: B – 18 g, T – 151 g, W – 95 g, 1772 kcal 9,5 WW, 14,5 WBT
1 porcja: B – 3,5 g, T – 30 g, W – 20 g, 354 kcal, 2 WW, 3 WBT