1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Dania z makaronem
  6. »
  7. ŚWIDERKI ZAPIEKANE

ŚWIDERKI ZAPIEKANE

2 PORCJE

SKŁADNIKI: makaron świderki – 100 g, 2 łyżki przecieru pomidorowego – 50 g, oliwki czarne – 30 g, puszka sardynek w oleju roślinnym (masa ryby) – 88 g, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tartego parmezanu – 4 g, 1 łyżeczka oleju – 5 g, sól, pieprz.

WYKONANIE: Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek. Dodać przecier pomidorowy, chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić i wymieszać z sosem. Dodać sardynki bez oleju i oliwki. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać parmezanem. Zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 28 g, T – 24 g, W – 32 g, 3 WW, 3,5 WBT, 442 kcal
1 porcja: B – 14 g, T – 12 g, W – 16 g, 1,5 WW, 1,5 WBT, 221 kcal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

NAJNOWSZE

Skip to content