2 PORCJE
SKŁADNIKI: pomarańczowe kokardki z makaronu – 40 g, łodygi selera naciowego – 60 g, ogórek świeży – 40 g, ½ puszki tuńczyka rozdrobnionego w oleju – 85 g, 1 łyżeczka oleju – 5 g, 3 ząbki czosnku, posiekana bazylia, natka pietruszki, płatki migdałowe – 6 g, 1 łyżeczka soku z cytryny – 5 g, sól, pieprz.
WYKONANIE: Seler i ogórek umyć. Ogórka nie należy obierać, tylko przekroić wzdłuż, a potem pokroić na niezbyt cienkie półplasterki. Łodygi selera pokroić w plasterki grubości 3-4 mm. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub dodać płatki czosnku. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, posiekać, po czym zmiksować na gładką masę z czosnkiem, sokiem z cytryny, 1 łyżeczką oliwy i zmielonymi migdałami, ewentualnie składniki sosu tylko posiekać i również wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, dodać ogórek, seler. Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z makaronem i zielonym sosem. Ozdobić listkami bazylii.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 5 g, T – 20 g, W – 14 g, 1,5 WW, 2 WBT, 302 kcal
1 porcja: B – 3 g, T – 10 g, W – 7 g, 0,5 WW, 1 WBT, 151 kcal.