2 PORCJE
SKŁADNIKI: mrożony szpinak – 150 g, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła roślinnego – 4 g, 4 makaronowe gniazda – Goliard – 100 g, 1 trójkątny serek topiony o smaku śmietankowym Hochland – 24 g, plasterki świeżego łososia – 60 g, kilka oliwek, sól.
WYKONANIE: Makaron Goliard typu gniazda domowe, ugotować do miękkości w osolonej wodzie i delikatnie wyłożyć łyżką cedzakową na półmisek, tak aby gniazda nie rozpadły się. Rozmrożony szpinak przesmażyć na maśle przez kilka minut, dodając rozgnieciony czosnek. Doprawić do smaku solą. Gdy szpinak zbyt szybko zgęstnieje, należy dodać odrobinę przegotowanej wody i ponownie wymieszać. Gotowym szpinakiem wyłożyć małe naczynie żaroodporne, a na nim położyć makaronowe gniazda. Środek makaronu wypełnić plasterkami świeżego łososia. Całą potrawę ozdobić pokrojonymi kawałeczkami serka topionego i oliwkami. Danie zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 20 minut.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 22 g, T – 28 g, W – 4 g, 346 kcal, 0,5 WW, 3,5 WBT, 346 kcal
1 porcja: B – 11 g, T – 14 g, W – 2 g, 173 kcal, 0,2 WW, 1,5 WBT, 173 kcal