FILETY Z DORSZA W ŚMIETANIE
2 PORCJA
SKŁADNIKI: 2 filety z dorsza – 500 g, ½ szklanki mleka – 100 g, 1 łyżka mąki – 20 g, 2 łyżki śmietany 18% – 40 g, 1 łyżka startego żółtego sera – 20 g, 1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia – 10 g, natka pietruszki, pieprz, sól.
Filety z dorsza w śmietanie – WYKONANIE: Umyte i lekko rozmrożone filety z dorsza włożyć na około 40 minut do mleka. Odsączyć, posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć lekko z obu stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać śmietaną, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku około 10 minut. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie zawiera: B – 86 g, T – 32 g, W – 16 g,
1,6 WW, 6,3 WBT, 694 kcal
1 porcja: B – 43 g, T – 16 g, W – 8 g,
0,8 WW, 3,1 WBT, 347 kcal
Polecamy też cannelloni z dorszem https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/dania-rybne/cannelloni-z-dorszem/