2 PORCJE
SKŁADNIKI: 200 g płatów rozmrożonego dorsza, 2 łyżki śmietany 12% – 50 g, ½ szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej – 20 g, 1 łyżka soku cytrynowego – 10 g, przyprawa do ryb, ugotowane w osolonej wodzie różyczki z brokułów – 100 g, szczypta szafranu lub innego barwnika, sól.
WYKONANIE: Rybę umyć, pokroić na porcje, ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut. Następnie wyjąć, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody z mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranu. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, doprawić przyprawami, bazylią i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania dołożyć ugotowane brokuły. Danie podawać na ciepło.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 38 g, T – 7 g, W – 24 g, 301 kcal, 2,5 WW, 2 WBT, 301 kcal
1 porcja: B – 19 g, T – 4 g, W – 12 g, 150 kcal, 1 WW, 1 WBT, 150 kcal