Mięsna potrawka z makaronem

Mięsna potrawka z makaronem

Mięsna potrawka z makaronem zawiera w jednej porcji 1 WW, 2,5 WBT, 327 kcal.

2 PORCJE

SKŁADNIKI: wieprzowina (łopatka) – 300 g, marchew – 50 g, seler – 20 g, cebula 30 g, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka mąki – 4 g, makaron w kształcie ryżu – 60 g.

 

WYKONANIE: Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchew i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu. Dusić powoli pod przykryciem, aż będzie prawie miękkie. Potem dodać warzywa, cebulę i czosnek. Mięso można delikatnie posolić pod koniec duszenia. Ugotowany sos zaprawić 1 łyżeczką mąki, chwilę gotować, doprawić pieprzem. Mięsna potrawka z makaronem to propozycja na danie obiadowe, które warto wzbogacić surówką z warzyw zielonolistnych.

 

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie: B – 42 g, T – 37 g, W – 19 g, 1,9 WW, 5 WBT, 654 kcal

Jedna porcja: B – 21 g, T – 19 g, W – 10 g, 1 WW, 2,5 WBT, 327 kcal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content