Mięsna potrawka z makaronem
Mięsna potrawka z makaronem zawiera w jednej porcji 1 WW, 2,5 WBT, 327 kcal.
2 PORCJE
SKŁADNIKI: wieprzowina (łopatka) – 300 g, marchew – 50 g, seler – 20 g, cebula 30 g, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka mąki – 4 g, makaron w kształcie ryżu – 60 g.
WYKONANIE: Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchew i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu. Dusić powoli pod przykryciem, aż będzie prawie miękkie. Potem dodać warzywa, cebulę i czosnek. Mięso można delikatnie posolić pod koniec duszenia. Ugotowany sos zaprawić 1 łyżeczką mąki, chwilę gotować, doprawić pieprzem. Mięsna potrawka z makaronem to propozycja na danie obiadowe, które warto wzbogacić surówką z warzyw zielonolistnych.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 42 g, T – 37 g, W – 19 g, 1,9 WW, 5 WBT, 654 kcal
Jedna porcja: B – 21 g, T – 19 g, W – 10 g, 1 WW, 2,5 WBT, 327 kcal.