Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni

Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni

3 PORCJE

 SKŁADNIKI: filet z kurczaka bez skóry – 200 g, sałata – 50 g, pomidor – 130 g, pestki dyni – 20 g, ser pleśniowy Lazur turkusowy – 100 g, 1 torebka sosu paprykowego Winiary – 10 g, 3 łyżki oliwy – 24 g, przyprawa do kurczaka, sól.

 

WYKONANIE : Kurczaka umyć i osuszyć, posolić, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Listki sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, porwać na małe kawałki. Ser pleśniowy Lazur turkusowy pokroić w kostkę. Ponadto na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Składniki sałatki umieścić w salaterce, wymieszać z rozrobionym wg przepisu sosem (3 łyżki wody i 3 łyżki oliwy). Gotową sałatkę posypać pestkami z dyni. Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni to świetny pomysł na przystawkę lub danie główne z dodatkiem pieczywa.

 

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie: B – 66 g, T – 80 g, W – 12 g, 1 WW, 10 WBT, 1015 kcal

1 porcja: B – 22 g, T – 27 g, W – 4 g, 0,5 WW, 3,5 WBT, 338 kcal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content