Wielki powrót zup na stół

Zupy to wbrew pozorom jedne z najwdzięczniejszych potraw w menu diabetyków, osób na diecie odchudzającej lub po prostu chcących się zdrowo odżywiać. Można je bowiem skomponować tak, aby były smaczne i niebanalne, a przy tym bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, zawierały mało kalorii, tłuszczu i składników „niezdrowych” (nasyconych kwasów tłuszczowych, izomerów trans i cholesterolu) oraz miały niski indeks glikemiczny.

Zimą mamy mniejszy wybór świeżych warzyw, a wiemy, że zdrowa dieta, zwłaszcza dla osób odchudzających się oraz chorych na cukrzycę, powinna obfitować w warzywa. Dobrym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw są zupy. Do ich przygotowania można użyć wielu różnych warzyw. Zimą dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie zup z mrożonek. Dodatkowym ich plusem jest skrócenie czasu przygotowywania posiłku. Mrożenie tylko w niewielkim stopniu zmniejsza w warzywach zawartość witamin i składników mineralnych – w porównaniu ze świeżymi warzywami średnio o 10–20%. Jedynie straty witaminy C są większe, bo dochodzą do 36%.

Zupy polecane są w diecie diabetyków i osób odchudzającej przez cały rok, ale zimą mają szczególną moc – moc rozgrzewającą. Zjedzenie talerza gorącej zupy (zwłaszcza z takimi przyprawami jak: sproszkowana papryka, chili czy imbir) sprawia, że ciepło rozchodzi się po całym ciele i od razu czujemy się lepiej. Ponadto zjedzenie talerza gorącej zupy szybko zaspokaja pierwsze oznaki głodu. Można ją jeść nie tylko na obiad, ale także w zimowe wieczory, np., z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki lub koperku. Zimą częściej sięgamy po ciepłe napoje i ciepłe dania. Gorącą zupę możesz też przygotować na podwieczorek. Zupa z samych warzyw dostarcza mało kalorii i można ją polecić jako świetną przekąskę – niskokaloryczną, o małej zawartości węglowodanów.

Jak przygotować niskokaloryczne zupy?

Produkty, z których należy komponować niskokaloryczne zupy:

  • warzywa świeże lub mrożone,
  • bardzo chudy wywar z bardzo chudego mięsa lub wywar z samych warzyw,
  • mleko, jogurt, kefir, maślankę <1% tłuszczu – do zabielenia,
  • sok z cytryny – do zakwaszenia,
  • świeże lub suszone zioła – by nadać smak,
  • posiekana natka, koperek lub inne świeże zioła, posiekany czosnek – by uzyskać aromat.

Do niskokalorycznej zupy nie należy dodawać śmietany, zasmażki ani masła.

Poniżej podaję propozycję dwóch przepisów na smaczne i zdrowe zupy pochodzące z mojej najnowszej książki: „Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2”, wyd. Medyk, Warszawa 2010.

Przy każdej zupie jest wyliczona zawartość składników odżywczych w 1 porcji, wyliczenia te ułatwią komponowanie diety. Proszę zwrócić uwagę, że 1 porcja zupy przygotowanej z samych warzyw, bez ziemniaków (zupa pierwsza) zawiera tylko 51 kcal i 0,8 wymiennika węglowodanowego (0,8 WW), natomiast 1 porcja zupy z warzywami i ziemniakiem (zupa druga) ma już 125 kcal i 2,3 WW.