GUACAMOLE POSYPANE SEREM KOZIM
Guacamole posypane serem kozim (na bazie pomidorów) to idealny dodatek do grzanek.
2 PORCJE
SKŁADNIKI: pomidory – 120 g, cebula – 40 g, papryka chili – 20 g, kawałek czerwonej papryki – 30 g, 1 łyżka posiekanej kolendry, ser kozi do posypania – 20 g, 2 łyżki salsy guacamole z awokado Delekta – 60 g, sól, pieprz.
WYKONANIE: Pomidory umyć, pokroić w kostkę wraz z cebulą. Dodać posiekaną cebulę, paprykę i posiekane zioła. Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na 15 minut w lodówce. Potem połączyć z 2 łyżkami salsy z awokado. Ponownie lekko wymieszać i posypać kozim serem. Danie przełożyć do miseczki, ponadto przykryć folią aluminiową i pozostawić na kilka godzin do przegryzienia się składników. Gotowym guacamole posypanym serem kozim możemy smarować kromki świeżego pieczywa lub grzanki.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 7 g, T – 10 g, W – 12 g, 1 WW, 1 WBT, 158 kcal
1 porcja: B – 3 g, T – 5 g, W – 6 g, 0,5 WW, 0,5 WBT, 79 kcal