Rzadkim, ale potencjalnie groźnym problemem jest alergia na białko sojowe, która objawia się dolegliwościami brzusznymi i skórnymi.

Pamiętajmy, że wszystkie suche strączkowe to produkty wysokokaloryczne, spożywajmy je z umiarem, w zalecanych ilościach, aby zapobiegać otyłości.

Warzywa strączkowe to cenne źródło białka i błonnika
Warzywa strączkowe to cenne źródło białka i błonnika

Jeśli po spożyciu nasion roślin strączkowych występują gazy lub wzdęcia, można do potraw zawierających te produkty dodawać cząber, który niweluje te kłopotliwe skutki.

Soja bogata jest w kwasy tłuszczowe wielonienasycone i błonnik. Znajduje się w niej dużo magnezu i kwasu foliowego oraz pierwiastków śladowych. Są one niezbędne do prawidłowego działania układów enzymatycznych i odporności komórkowej.

Fasola i groch zawierają znaczne ilości substancji o dużym potencjale przeciwutleniającym. Redukują ryzyko zachorowania na choroby zapalne, nowotworowe, choroby układu krążenia i zwyrodnienia plamki żółtej oka związane z wiekiem.

lek. med. Aleksandra Kapała
specjalista chorób wewnętrznych
absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych

Strony: 1 2

Skip to content