Jagody czarne
Jagody czarne, świeże i mrożone, to bardzo polecane dla diabetyków, nawet tych z nadwagą, źródło flawonoidów (ale nie tylko). Oprócz dużej ilości antocyjanów (należących do przeciwutleniaczy) zawierają też sporo witamin C, E i oraz potasu, żelaza, cynku, manganu.
W czasie sezonu osoby z cukrzycą mogą jeść jagody czarne nawet codziennie, ale w kontrolowanej ilości, wliczonej w zalecaną dzienną „pulę” (nie więcej niż 300 g) wszystkich owoców.
Jagody czarne- uwaga na węglowodany
Należą do owoców o średniej kaloryczności – 100 g dostarcza 45 kcal. Jednak osoby z cukrzycą powinny kontrolować spożywaną ich ilość ze względu na zawarte w nich węglowodany. Pamiętajmy bowiem, że optymalna codzienna porcja owoców to około 300 g, czyli trzy razy po 100 g (np. w głównych posiłkach). W 100 g jagód znajduje się 12 g węglowodanów ogółem, z czego 3,1 g to błonnik (opóźnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku), a 8,9 g – węglowodany przyswajalne (czyli 0,9 WW). Jagody są bogatszym źródłem błonnika niż wiele innych owoców.
Aby wartość glikemii zbytnio nie wzrosła, węglowodany zawarte w jagodach, podobnie jak we wszystkich innych owocach, należy wliczać do zaleconej przez lekarza lub dietetyka dziennej puli węglowodanów. Jagody lub inne owoce zjedzone razem z posiłkiem powodują mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi niż spożywane między posiłkami.
100 g jagód czarnych zawiera:
– białko roślinne (0,8 g/100 g) w niewielkiej ilości,
– minimalną ilość tłuszczu (0,6 g w 100 g) i zero cholesterolu,
– specyficzny węglowodan, który zapobiega przywieraniu bakterii coli do ścianek pęcherza moczowego i dróg moczowych, co zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji,
– witaminę C (14,4 g/100 g, czyli 20% dziennego zapotrzebowania) – przeciwdziała infekcjom i przeziębieniom, przyspiesza wyleczenie zakażeń bakteriami i wirusami, niszczy wolne rodniki powstające w organizmie, chroni „zły” cholesterol przed utlenianiem, dzięki czemu zmniejsza jego zdolność do wywoływania miażdżycy,
– witaminę E – w dużej ilości (w 100 g 1,84 mg – ilość ta pokrywa 18-20% dziennego zapotrzebowania na Wit.E),
– sporo potasu (61 mg/100 g), który pomaga zmniejszyć ciśnienie tętnicze i reguluje pracę serca, poprawia pracę mięśni, co jest ważne przy dużej aktywności fizycznej polecanej w efektywnej kuracji odchudzającej,
– sporo (jak na owoce) składników mineralnych: żelaza (0,7 mg/100 g), cynku (0,45 mg/100 g), manganu (0,82 mg/100g),
– dużo flawonoidów o nazwie antocyjany (którym jagody zawdzięczają swoją barwę), co jest największą zaletą tych owoców. Antocyjany pomagają stabilizować strukturę kolagenową w organizmie, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Przede wszystkim, co jest ważną informacją dla diabetyków, antocyjany zawarte w jagodach wzmacniają naczynia włoskowate i strukturę żył. Pomagają opóźnić wystąpienie retinopatii i złego widzenia, zarówno w dzień, jak i w nocy. W medycynie ludowej stosowano napar z liści jagód w celu normalizacji stężenia glukozy we krwi u osób z cukrzycą.
Jagody mrożone zawierają prawie tyle samo wszystkich składników odżywczych, co świeże.
Wartość odżywcza 100 g jagód*
Składnik | W 100 g jagód |
Energia (kcal) | 45 |
Białko (g) | 0,8 |
Tłuszcz (g) | 0,6 |
Węglowodany ogółem (g) | 12 |
Błonnik pokarmowy (g) | 3,1 |
Węglowodany przyswajalne (g) | 8,9 |
Wymienniki węglowodanowe, WW* | 0,9 |
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* | z białka i tłuszczu pochodzi 8,6 kcal, czyli 0,09 WBT |
* Obliczenia własne na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005
RED