Jagody czarne

Jagody czarne

Jagody czarne, świeże i mrożone, to bardzo polecane dla diabetyków, nawet tych z nadwagą, źródło flawonoidów (ale nie tylko). Oprócz dużej ilości antocyjanów (należących do przeciwutleniaczy) zawierają też sporo witamin C, E i oraz potasu, żelaza, cynku, manganu.

W czasie sezonu osoby z cukrzycą mogą jeść jagody czarne nawet codziennie, ale w kontrolowanej ilości, wliczonej w zalecaną dzienną „pulę” (nie więcej niż 300 g) wszystkich owoców.

Jagody  czarne- uwaga na węglowodany

Należą do owoców o średniej kaloryczności – 100 g dostarcza 45 kcal. Jednak osoby z cukrzycą powinny kontrolować spożywaną ich ilość ze względu na zawarte w nich węglowodany. Pamiętajmy bowiem, że optymalna codzienna porcja owoców to około 300 g, czyli trzy razy po 100 g (np. w głównych posiłkach). W 100 g jagód znajduje się 12 g węglowodanów ogółem, z czego 3,1 g to  błonnik (opóźnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku), a 8,9 g – węglowodany przyswajalne (czyli 0,9 WW). Jagody są bogatszym źródłem błonnika niż wiele innych owoców.

Aby wartość glikemii zbytnio nie wzrosła, węglowodany zawarte w jagodach, podobnie jak we wszystkich innych owocach, należy wliczać do zaleconej przez lekarza lub dietetyka dziennej puli węglowodanów. Jagody lub inne owoce zjedzone razem z posiłkiem powodują mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi niż spożywane między posiłkami.

100 g jagód czarnych zawiera:

– białko roślinne (0,8 g/100 g) w niewielkiej ilości,

– minimalną ilość tłuszczu (0,6 g w 100 g) i zero cholesterolu,

specyficzny węglowodan, który zapobiega przywieraniu bakterii coli do ścianek pęcherza moczowego i dróg moczowych, co zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji,

witaminę C (14,4 g/100 g, czyli 20% dziennego zapotrzebowania)przeciwdziała infekcjom i przeziębieniom, przyspiesza wyleczenie zakażeń bakteriami i wirusami, niszczy wolne rodniki powstające w organizmie, chroni „zły” cholesterol przed utlenianiem, dzięki czemu zmniejsza jego zdolność do wywoływania miażdżycy,

witaminę E – w dużej ilości (w 100 g 1,84 mg – ilość ta pokrywa 18-20% dziennego zapotrzebowania na Wit.E),

– sporo potasu (61 mg/100 g), który pomaga zmniejszyć ciśnienie tętnicze i reguluje  pracę serca, poprawia pracę mięśni, co  jest ważne przy dużej aktywności fizycznej polecanej w efektywnej kuracji odchudzającej,

– sporo (jak na owoce) składników mineralnych: żelaza (0,7 mg/100 g), cynku (0,45 mg/100 g), manganu (0,82 mg/100g),

– dużo flawonoidów o nazwie antocyjany (którym jagody zawdzięczają swoją barwę), co jest największą zaletą tych owoców. Antocyjany pomagają stabilizować strukturę kolagenową w organizmie, przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Przede wszystkim, co jest ważną informacją dla diabetyków, antocyjany zawarte w jagodach wzmacniają naczynia włoskowate i strukturę żył. Pomagają opóźnić wystąpienie retinopatii i złego widzenia, zarówno w dzień, jak i w nocy. W medycynie ludowej stosowano napar z liści jagód w celu normalizacji stężenia glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

Jagody mrożone zawierają prawie tyle samo wszystkich składników odżywczych, co świeże.

 

Wartość odżywcza 100 g jagód*

Składnik W 100 g jagód
Energia (kcal) 45
Białko (g) 0,8
Tłuszcz (g) 0,6
Węglowodany ogółem (g) 12
Błonnik pokarmowy (g) 3,1
Węglowodany przyswajalne (g) 8,9
Wymienniki węglowodanowe, WW* 0,9
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 8,6 kcal, czyli 0,09 WBT

* Obliczenia własne na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005

RED

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Szparagi

Szparagi Szparagi są warzywem o małej kaloryczności, niewielkiej zawartości węglowodanów

Czytaj więcej »
Skip to content