1. Home
  2. »
  3. Produkty od kuchni
  4. »
  5. Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

FASOLKA SZPARAGOWA

Fasolka szparagowa nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze mało kaloryczna. To więc idealny produkt zarówno dla smakoszy, jak i osób się odchudzających, dbających o figurę i oczywiście diabetyków – niewiele też zawiera węglowodanów.

Fasolka szparagowa dostarcza bardzo mało kalorii, tylko 27 kcal w porcji 100 g. Jest idealna jako dodatek do obiadu, kolacja lub przekąska w trakcie diety odchudzającej. Nie dostarcza dużo wymienników węglowodanowych, jednak warto ją wliczać do zaleconej przez lekarza lub dietetyka dziennej puli węglowodanów do spożycia.

100 g fasolki zawiera 7,6 g węglowodanów ogółem, ale uwaga: dużą część stanowi błonnik, który opóźnia wzrost glukozy we krwi po jedzeniu – 3,9 g. Reszta to węglowodany przyswajalne, a więc tylko 3,7 g. Podsumowując: 100 g fasolki szparagowej to tylko 0,4 WW, a porcja 150 g – 0,6 WW.

 

 Fasolka szparagowa zawiera dużo

  • potasu (264 mg/100 g), który zmniejsza ryzyko nadciśnienia i pomaga je leczyć, wzmacnia pracę serca i ukrwienie mózgu, zapobiega kurczom łydek, dobrze działa na mięśnie, a tym samym wspomaga wysiłek fizyczny, zalecany diabetykom, zwłaszcza odchudzającym się,
  • flawonoidów, które jako przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko miażdżycy,
  • sporo kwasu foliowego (70 mcg/100 g), który zapobiega anemii, pomaga wyciszyć nerwy, poprawia humor, działa przeciwmiażdżycowo; szczególnie potrzebują go kobiety w ciąży,
  • sporo, jak na warzywo żelaza (1,1 mg/100 g) i wapnia (65 mg/100 g).

 

Ponadto fasolka zawiera też

– białko roślinne (2,4 g/100 g)

– minimalną ilość tłuszczu (0,2 g w 100 g) i zero cholesterolu

witaminę C (24 mg/100 g), która wzmacnia system odpornościowy organizmu, pomaga w walce z infekcjami, osłabia zdolność cholesterolu do wywoływania miażdżycy (zjedzenie fasolki zaraz po ugotowaniu zmniejsza straty witaminy C)

– niewielkie ilości witamin z grupy B: B1 (0,08 mg/100 g), B2 (0,11 mg/100 g), B6 (0,16 mg/100 g), witaminę PP (0,5 mg/100 g)

– wiele innych składników mineralnych: magnez, mangan i cynk, w małej ilości

 

Wartość odżywcza fasolki szparagowej

 (w częściach jadalnych, czyli po oczyszczeniu)

 

Składnik

W 100 g fasolki szparagowej W porcji 150 g
Energia (kcal) 27 41
Białko (g) 2,4 3,6
Tłuszcz (g) 0,2 0,3
Węglowodany ogółem (g) 7,6 11,4
Błonnik pokarmowy (g) 3,9 5,9
Węglowodany przyswajalne (g) 3,7 5,5
Wymienniki węglowodanowe, WW* 0,4 0,6
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 11,4 kcal, czyli 0,11 WBT z białka i tłuszczu pochodzi 17,1 kcal, czyli 0,17 WBT

Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Z

Czytaj więcej »
Skip to content