Fasolka szparagowa

FASOLKA SZPARAGOWA

Fasolka szparagowa nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze mało kaloryczna. To więc idealny produkt zarówno dla smakoszy, jak i osób się odchudzających, dbających o figurę i oczywiście diabetyków – niewiele też zawiera węglowodanów.

Fasolka szparagowa dostarcza bardzo mało kalorii, tylko 27 kcal w porcji 100 g. Jest idealna jako dodatek do obiadu, kolacja lub przekąska w trakcie diety odchudzającej. Nie dostarcza dużo wymienników węglowodanowych, jednak warto ją wliczać do zaleconej przez lekarza lub dietetyka dziennej puli węglowodanów do spożycia.

100 g fasolki zawiera 7,6 g węglowodanów ogółem, ale uwaga: dużą część stanowi błonnik, który opóźnia wzrost glukozy we krwi po jedzeniu – 3,9 g. Reszta to węglowodany przyswajalne, a więc tylko 3,7 g. Podsumowując: 100 g fasolki szparagowej to tylko 0,4 WW, a porcja 150 g – 0,6 WW.

 

 Fasolka szparagowa zawiera dużo

  • potasu (264 mg/100 g), który zmniejsza ryzyko nadciśnienia i pomaga je leczyć, wzmacnia pracę serca i ukrwienie mózgu, zapobiega kurczom łydek, dobrze działa na mięśnie, a tym samym wspomaga wysiłek fizyczny, zalecany diabetykom, zwłaszcza odchudzającym się,
  • flawonoidów, które jako przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko miażdżycy,
  • sporo kwasu foliowego (70 mcg/100 g), który zapobiega anemii, pomaga wyciszyć nerwy, poprawia humor, działa przeciwmiażdżycowo; szczególnie potrzebują go kobiety w ciąży,
  • sporo, jak na warzywo żelaza (1,1 mg/100 g) i wapnia (65 mg/100 g).

 

Ponadto fasolka zawiera też

– białko roślinne (2,4 g/100 g)

– minimalną ilość tłuszczu (0,2 g w 100 g) i zero cholesterolu

witaminę C (24 mg/100 g), która wzmacnia system odpornościowy organizmu, pomaga w walce z infekcjami, osłabia zdolność cholesterolu do wywoływania miażdżycy (zjedzenie fasolki zaraz po ugotowaniu zmniejsza straty witaminy C)

– niewielkie ilości witamin z grupy B: B1 (0,08 mg/100 g), B2 (0,11 mg/100 g), B6 (0,16 mg/100 g), witaminę PP (0,5 mg/100 g)

– wiele innych składników mineralnych: magnez, mangan i cynk, w małej ilości

 

Wartość odżywcza fasolki szparagowej

 (w częściach jadalnych, czyli po oczyszczeniu)

 

Składnik

W 100 g fasolki szparagowej W porcji 150 g
Energia (kcal) 27 41
Białko (g) 2,4 3,6
Tłuszcz (g) 0,2 0,3
Węglowodany ogółem (g) 7,6 11,4
Błonnik pokarmowy (g) 3,9 5,9
Węglowodany przyswajalne (g) 3,7 5,5
Wymienniki węglowodanowe, WW* 0,4 0,6
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 11,4 kcal, czyli 0,11 WBT z białka i tłuszczu pochodzi 17,1 kcal, czyli 0,17 WBT

Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content