FASOLKA SZPARAGOWA
Fasolka szparagowa nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze mało kaloryczna. To więc idealny produkt zarówno dla smakoszy, jak i osób się odchudzających, dbających o figurę i oczywiście diabetyków – niewiele też zawiera węglowodanów.
Fasolka szparagowa dostarcza bardzo mało kalorii, tylko 27 kcal w porcji 100 g. Jest idealna jako dodatek do obiadu, kolacja lub przekąska w trakcie diety odchudzającej. Nie dostarcza dużo wymienników węglowodanowych, jednak warto ją wliczać do zaleconej przez lekarza lub dietetyka dziennej puli węglowodanów do spożycia.
100 g fasolki zawiera 7,6 g węglowodanów ogółem, ale uwaga: dużą część stanowi błonnik, który opóźnia wzrost glukozy we krwi po jedzeniu – 3,9 g. Reszta to węglowodany przyswajalne, a więc tylko 3,7 g. Podsumowując: 100 g fasolki szparagowej to tylko 0,4 WW, a porcja 150 g – 0,6 WW.
Fasolka szparagowa zawiera dużo
- potasu (264 mg/100 g), który zmniejsza ryzyko nadciśnienia i pomaga je leczyć, wzmacnia pracę serca i ukrwienie mózgu, zapobiega kurczom łydek, dobrze działa na mięśnie, a tym samym wspomaga wysiłek fizyczny, zalecany diabetykom, zwłaszcza odchudzającym się,
- flawonoidów, które jako przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko miażdżycy,
- sporo kwasu foliowego (70 mcg/100 g), który zapobiega anemii, pomaga wyciszyć nerwy, poprawia humor, działa przeciwmiażdżycowo; szczególnie potrzebują go kobiety w ciąży,
- sporo, jak na warzywo żelaza (1,1 mg/100 g) i wapnia (65 mg/100 g).
Ponadto fasolka zawiera też
– białko roślinne (2,4 g/100 g)
– minimalną ilość tłuszczu (0,2 g w 100 g) i zero cholesterolu
– witaminę C (24 mg/100 g), która wzmacnia system odpornościowy organizmu, pomaga w walce z infekcjami, osłabia zdolność cholesterolu do wywoływania miażdżycy (zjedzenie fasolki zaraz po ugotowaniu zmniejsza straty witaminy C)
– niewielkie ilości witamin z grupy B: B1 (0,08 mg/100 g), B2 (0,11 mg/100 g), B6 (0,16 mg/100 g), witaminę PP (0,5 mg/100 g)
– wiele innych składników mineralnych: magnez, mangan i cynk, w małej ilości
Wartość odżywcza fasolki szparagowej
(w częściach jadalnych, czyli po oczyszczeniu)
Składnik |
W 100 g fasolki szparagowej | W porcji 150 g |
Energia (kcal) | 27 | 41 |
Białko (g) | 2,4 | 3,6 |
Tłuszcz (g) | 0,2 | 0,3 |
Węglowodany ogółem (g) | 7,6 | 11,4 |
Błonnik pokarmowy (g) | 3,9 | 5,9 |
Węglowodany przyswajalne (g) | 3,7 | 5,5 |
Wymienniki węglowodanowe, WW* | 0,4 | 0,6 |
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* | z białka i tłuszczu pochodzi 11,4 kcal, czyli 0,11 WBT | z białka i tłuszczu pochodzi 17,1 kcal, czyli 0,17 WBT |
Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.