1. Home
  2. »
  3. Produkty od kuchni
  4. »
  5. Czereśnie i wiśnie

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie i wiśnie są, obok truskawek, pierwszymi letnimi, owocowymi źródłami witaminy C. Ich zaletą jest bogactwo flawonoidów (antocyjany i kwas elagowy) i naturalnych kwasów organicznych (m.in. jabłkowy i salicylowy).

Czereśnie i wiśnie dostarczają nieco więcej kalorii (55 i 43 kcal/100 g owoców ważonych z pestkami) niż wiele innych owoców. Ponadto zawierają też sporo węglowodanów ogółem (ok. 13 i 10 g/100 g) i węglowodanów przyswajalnych (ok. 12 i 9 g/100 g), a dosyć mało błonnika (1g/100g). W związku z tym, diabetycy, również osoby z nadwagą, mogą delektować się nimi w małych ilościach (jako pysznym deserem albo dodatkiem do surówki). Dlatego pamiętajmy, aby owoców tych nie jeść więcej niż 10 dag na dzień. Zjedzenie ich łącznie z jakąś potrawą w mniejszym stopniu zwiększa poziom glukozy  we krwi niż podjadanie ich między posiłkami. Węglowodany z owoców wlicza się do dziennej puli węglowodanów: 10 dag czereśni lub wiśni to około 1 WW.

 

Co zawierają czereśnie i wiśnie (w 100 g)?

  • białko roślinne (0,9 i 0,8 g/100 g) w niewielkiej ilości,
  • minimalną ilość tłuszczu (0,3 i 0,4 g w 100 g) i zero cholesterolu,
  • witaminę C (14 i 11 mg/100 g, czyli 20 i 16% dziennego zapotrzebowania), która chroni organizm przed infekcjami i aktywnie zwalcza bakterie i wirusy. Ponadto neutralizuje wolne rodniki powstające w organizmie, chroni „zły” cholesterol przed utlenianiem, dzięki czemu zmniejsza jego zdolność do odkładania się w ścianach tętnic. Owoce mrożone zawierają prawie tyle samo witaminy C, co świeże,
  • witaminę A w postaci beta-karotenu – czereśnie w małej ilości, a wiśnie w średniej ilości (11 i 36 mcg wit. A/100 g),
  • sporo potasu (184 i 135 mg/100 g), który wspomaga leczenie nadciśnienia, prawidłową pracę serca, dobre ukrwienie mózgu, pracę mięśni,
  • wiele innych witamin: z grupy B, w tym kwasu foliowego, wit. E i składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, manganu i cynku, w małej ilości,[?]
  • dużo flawonoidów, które wychwytując wolne rodniki (powodujące ciągłe uszkadzanie komórek, w tym również DNA) eliminują je z organizmu. Ponadto flawonoidy przeciwdziałają utlenianiu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy,
  • dużo kwasów organicznych, m.in. jabłkowego i salicylowego, które dzięki stymulowaniu wydzielania soków trawiennych poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Sole tych kwasów działają moczopędnie, co sprzyja oczyszczaniu nerek.

 

Wartość odżywcza 100 g czereśni i wiśni (ważonych z pestkami)

 

Składnik

W 100 g czereśni W 100 g wiśni
Energia (kcal) 55 43
Białko (g) 0,9 0,8
Tłuszcz (g) 0,3 0,4
Węglowodany ogółem (g) 13,3 9,8
Błonnik pokarmowy (g) 1,2 1
Węglowodany przyswajalne (g) 12,1 8,8
Wymienniki węglowodanowe, WW* 1,2 0,9
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 6,3 kcal, czyli 0,06 WBT z białka i tłuszczu pochodzi 6,8 kcal, czyli 0,07 WBT

Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Z

Czytaj więcej »
Skip to content