Czereśnie i wiśnie

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie i wiśnie są, obok truskawek, pierwszymi letnimi, owocowymi źródłami witaminy C. Ich zaletą jest bogactwo flawonoidów (antocyjany i kwas elagowy) i naturalnych kwasów organicznych (m.in. jabłkowy i salicylowy).

Czereśnie i wiśnie dostarczają nieco więcej kalorii (55 i 43 kcal/100 g owoców ważonych z pestkami) niż wiele innych owoców. Ponadto zawierają też sporo węglowodanów ogółem (ok. 13 i 10 g/100 g) i węglowodanów przyswajalnych (ok. 12 i 9 g/100 g), a dosyć mało błonnika (1g/100g). W związku z tym, diabetycy, również osoby z nadwagą, mogą delektować się nimi w małych ilościach (jako pysznym deserem albo dodatkiem do surówki). Dlatego pamiętajmy, aby owoców tych nie jeść więcej niż 10 dag na dzień. Zjedzenie ich łącznie z jakąś potrawą w mniejszym stopniu zwiększa poziom glukozy  we krwi niż podjadanie ich między posiłkami. Węglowodany z owoców wlicza się do dziennej puli węglowodanów: 10 dag czereśni lub wiśni to około 1 WW.

 

Co zawierają czereśnie i wiśnie (w 100 g)?

  • białko roślinne (0,9 i 0,8 g/100 g) w niewielkiej ilości,
  • minimalną ilość tłuszczu (0,3 i 0,4 g w 100 g) i zero cholesterolu,
  • witaminę C (14 i 11 mg/100 g, czyli 20 i 16% dziennego zapotrzebowania), która chroni organizm przed infekcjami i aktywnie zwalcza bakterie i wirusy. Ponadto neutralizuje wolne rodniki powstające w organizmie, chroni „zły” cholesterol przed utlenianiem, dzięki czemu zmniejsza jego zdolność do odkładania się w ścianach tętnic. Owoce mrożone zawierają prawie tyle samo witaminy C, co świeże,
  • witaminę A w postaci beta-karotenu – czereśnie w małej ilości, a wiśnie w średniej ilości (11 i 36 mcg wit. A/100 g),
  • sporo potasu (184 i 135 mg/100 g), który wspomaga leczenie nadciśnienia, prawidłową pracę serca, dobre ukrwienie mózgu, pracę mięśni,
  • wiele innych witamin: z grupy B, w tym kwasu foliowego, wit. E i składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, manganu i cynku, w małej ilości,[?]
  • dużo flawonoidów, które wychwytując wolne rodniki (powodujące ciągłe uszkadzanie komórek, w tym również DNA) eliminują je z organizmu. Ponadto flawonoidy przeciwdziałają utlenianiu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy,
  • dużo kwasów organicznych, m.in. jabłkowego i salicylowego, które dzięki stymulowaniu wydzielania soków trawiennych poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Sole tych kwasów działają moczopędnie, co sprzyja oczyszczaniu nerek.

 

Wartość odżywcza 100 g czereśni i wiśni (ważonych z pestkami)

 

Składnik

W 100 g czereśni W 100 g wiśni
Energia (kcal) 55 43
Białko (g) 0,9 0,8
Tłuszcz (g) 0,3 0,4
Węglowodany ogółem (g) 13,3 9,8
Błonnik pokarmowy (g) 1,2 1
Węglowodany przyswajalne (g) 12,1 8,8
Wymienniki węglowodanowe, WW* 1,2 0,9
Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 6,3 kcal, czyli 0,06 WBT z białka i tłuszczu pochodzi 6,8 kcal, czyli 0,07 WBT

Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content