Do najczęściej występujących, poza cukrzycą typu 2, schorzeń związanych z otyłością należą:
- Nadciśnienie tętnicze – wzrost masy ciała o 20% powoduje ośmiokrotny wzrost częstości występowania nadciśnienia.
- Hiperlipidemia – czyli podwyższenie poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Poza poziomem cholesterolu całkowitego ważny dla ryzyka chorób serca jest też stosunek pomiędzy cholesterol HDL („dobrym”) i cholesterolem LDL („złym”). Stosunek ten jest niekorzystny u osób otyłych.
- Udar mózgu – ryzyko jego wystąpienia u osób otyłych jest dwukrotnie większe.
- Niewydolność serca – ryzyko tej choroby u otyłych jest większe 1,9 razy.
- Choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) – 40% przypadków tej choroby jest związane z BMI powyżej 25. Prawdopodobieństwo, że osoba otyła będzie miała chorobę wieńcową, jest 1,5 razy większe niż u osoby z prawidłową wagą. Otyłość pogarsza także przebieg rehabilitacji pozawałowej.
- Kamica pęcherzyka żółciowego – schorzenia pęcherzyka u osób otyłych występują sześciokrotnie częściej niż u osób z prawidłową masą ciała.
- Zmiany zwyrodnieniowe stawów – stawy podlegające nadmiernym obciążeniom szybciej ulegają uszkodzeniu, prowadzi to do zespołów bólowych, np. kręgosłupa, stawów kolanowych.
- Nowotwory – u otyłych częściej niż u szczupłych występują nowotwory macicy, sutka, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, prostaty.
- Zaburzenia oddychania w czasie snu – objawiające się m.in. zespołem bezdechu sennego.
- Żylaki kończyn dolnych – u osób otyłych gorsze są warunki odpływu krwi z kończyn dolnych, co prowadzi do nadmiernego wypełnienia krwią żył, a w konsekwencji do powstawania żylaków.
CZY MASZ PRAWIDŁOWY BMI?
BMI ( ang. Body Mass Index) – czyli wskaźnik masy ciała, informuje nas o tym, czy waga jest prawidłowa. Im ten wskaźnik jest wyższy, tym większe zagrożenia dla zdrowia i życia. BMI to najprostszy sposób określenia nadwagi i otyłości. Można go wyliczyć z prostego wzoru:
BMI = masa ciała w kg / (wzrost w m) 2
Klasyfikacja BMI wg Światowej Organizacji Zdrowia (Report of WHO „Consultation on Obesity”, Genewa 1997) zamieszczona poniżej pokazuje, jak znacząco wzrasta ryzyko rozwoju chorób, o których tu wspomnieliśmy.