OWOCE MROŻONE: ŚWIEŻE CZY GOTOWANE?
Proces gotowania owoców powoduje utratę przez nie znacznych ilości witamin (tabela 5.): najwięcej witaminy C – aż 75%, pozostałych– 10-30%. Z tego względu należy jeść je raczej na surowo, a nie w postaci gotowanej.
PROPOZYCJE ZASTOSOWANIA MROŻONYCH OWOCÓW W KUCHNI
Możesz:
- po prostu zjeść je po rozmrożeniu,
- robić koktajle z chudym mlekiem, jogurtem lub kefirem,
- posypać, np. jagodami, malinami czy truskawkami, chudy jogurt, kefir lub zsiadłe mleko,
- dodać je do sera białego, twarożku homogenizowanego czy serka granulowanego (owoce po prostu mieszamy z serkiem lub miksujemy),
- zmiksować je i dodać do wody mineralnej,
- przygotować z nich sałatki lub mrożone owoce dodać do sałatki z owoców świeżych,
- dodawać je do surówek warzywnych, np. żurawiny do surówki z selera naciowego,
- przygotować z ich dodatkiem ryż brązowy, makaron lub kaszę, np. jaglaną,
- zrobić z nich nadzienie do pierogów lub naleśników,
- zrobić z nich galaretkę z owocami,
- dodać je do budyniu,
- zrobić z nich kisiel.
Owoce mrożone zawierają duże ilości przeciwutleniaczy osłabiających aktywność cholesterolu frakcji LDL. Warto więc wzbogacić dietę w produkty bogate w te składniki, ponieważ diabetycy częściej chorują na generowaną nią miażdżycę niż osoby bez cukrzycy. Codzienne posiłki obfitujące w potas i magnez pomogą w uregulowaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi.
Ponieważ mrożone owoce dostarczają dużo węglowodanów przyswajalnych, należy je wliczać do dziennej puli węglowodanów.
Na zakończenie ważna uwaga: sprawdzajcie podany na opakowaniu sposób przechowywania mrożonki, nie zamrażajcie produktu już rozmrożonego.
mgr Aleksandra Cichocka
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych
z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia