Oleje zamiast innych tłuszczów

EFEKTY BADANIA SIEDMIU KRAJÓW

Dieta diabetyka, diabetyk.pl – cukrzyca, olej, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, dieta diabetyka, odzywianie. Badanie pokazało, że najmniejsza umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca była efektem sposobu odżywiania. Powstało wówczas określenie „diety śródziemnomorskiej”. Dieta ta stała się symbolem zdrowia, a jednymi z cech charakterystycznych dla niej (dotyczących rodzaju wybieranego tłuszczu) było:

  • używanie dużych ilości oliwy z oliwek (był to główny rodzaj tłuszczu dodanego),
  • brak zwyczaju smarowania pieczywa,
  • brak zwyczaju dodawania śmietany lub zasmażek do zupy (zupy zagęszczano pieczywem lub mielonymi migdałami).

Wnioski z badania:

1. Ludzie, którzy spożywali więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, mieli wyższe stężenie cholesterolu we krwi, częściej zapadali na chorobę niedokrwienną serca i częściej z jej powodu umierali niż osoby, których dieta zawierała mniejsze ilości NKT.

2. Ludzie spożywający więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ich najbogatszym źródłem są oleje) mieli niższe poziomy cholesterolu we krwi i rzadziej chorowali na chorobę niedokrwienną serca i z jej powodu umierali.

3. Rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca wśród mieszkańców Grecji (zwłaszcza Krety), Włoch i Japonii niż Finlandii, USA i Holandii wynika z silnej zależności między chorobą niedokrwienną serca a spożyciem tłuszczów zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe.

Od czasu ogłoszenia wyników Badania Siedmiu Krajów lekarze i dietetycy zalecają zastąpienie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi, głównie olejami. Do najbardziej polecanych olejów należą oliwa z oliwek i olej rzepakowy, ponieważ zawierają najwięcej, spośród wszystkich olejów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE ZAWARTE W OLEJACH

Oleje składają się w stu procentach z tłuszczu, a więc mają wysoką wartość energetyczną – 1 gram oleju to 9 kcal (100 g – 900 kcal). Żaden olej roślinny nie zawiera cholesterolu. Tłuszcz pochodzący z olejów składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto przy tym wspomnieć, że oleje także zawierają pewną ilość niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, ale znacznie mniej niż tłuszcze zwierzęce (znajdujące się, np. w maśle, śmietanie, smalcu, słoninie). Najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, spośród wszystkich olejów, zawiera olej rzepakowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejach dzielimy na:

– jednonienasycone kwasy tłuszczowe (skrót JKT lub skrót ang. MUFA – monounsaturated fatty acids) – spośród nich najwięcej w olejach występuje kwasu oleinowego,
– wielonienasycone kwasy tłuszczowe (skrót WKT lub skrót ang. PUFA – polyunsaturated fatty acids) – główne ich rodzaje występujące w olejach to kwas linolowy – omega-6 i kwas alfa-linolenowy – omega-3.

DOBRE DLA ZDROWIA

Kwas linolowy (omega-6) i alfa-linolenowy (omega-3) należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować, więc muszą być dostarczane z dietą. Jeśli pożywienie będzie zawierało za mało kwasów omega-6 i omega-3, może się to przyczynić do wystąpienia zawału serca lub wielu innych chorób, np. nerek lub skóry. Najbogatszym źródłem tych kwasów są oleje. Ważna jest nie tylko ilość tych kwasów, ale też ich wzajemna proporcja. Niski stosunek kwasów omega-6/omega-3 sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca stosowanie takiej diety, aby stosunek omega-6 do omega-3 był mniejszy niż 4:1.