Sposoby przygotowywania potraw

Smażenie – przygotowywanie potrawy na tłuszczu rozgrzanym do temp 150–200°C. Można smażyć potrawy na niewielkiej ilości tłuszczu (płytkie smażenie) lub na dużej jego ilości (smażenie zanurzeniowe). Tłuszcz i wysoka temperatura nadają potrawie specyficzny, pobudzający apetyt smak i aromat. Niemniej jednak tłuszcze są cieżkostrawne, a poddawane działaniu zbyt wysokiej temperatury (przypalenie) ulegają rozkładowi i są szkodliwe dla zdrowia. Akroleina, czyli produkt rozkładu tłuszczu powstający w trakcie smażenia, uznawana jest za czynnik rakotwórczy.

Grillowanie –  pieczenie na ruszcie. Potrawy przygotowuje się na wolnym ogniu lub grillu elektrycznym bez dodatku tłuszczu, najlepiej na specjalnie wyżłobionych tackach, które izolują od żaru i wytopionego tłuszczu. Ściekający do paleniska tłuszcz, paląc się, wydziela szkodliwe dla zdrowia substancje (benzopiren, akrylamid, wolne rodniki i nadtlenki). Podczas długotrwałej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze aminokwasy stają się odporne na działanie enzymów trawiennych. Można to zaobserwować, gdy mięso brunatnieje.

Kuchcik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Szparagi

Szparagi Szparagi są warzywem o małej kaloryczności, niewielkiej zawartości węglowodanów

Czytaj więcej »
Skip to content