Ograniczaj tłuszcze

Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem diety. Dlatego w diecie osoby z cukrzycą i z nadwagą, której lekarz zalecił schudnięcie, szczególnego znaczenia nabiera zmniejszenie spożycia wszelkiego tłuszczu i tłustych produktów. Ograniczając tłuszcz, najłatwiej bowiem zmniejszyć kaloryczność diety.

Najlepiej, aby lekarz lub dietetyczka indywidualnie określili dla każdego pacjenta ilość tłuszczu, która może być zawarta w codziennej diecie. Nie oznacza to jednak, że trzeba z niego całkowicie zrezygnować. Ważne jest, aby tę małą ilość tłuszczu, która znajduje się w diecie odchudzającej, stanowiły zdrowe tłuszcze o najwyższej wartości odżywczej.

W diecie osoby z cukrzycą najlepiej stosować oleje roślinne (najlepiej rzepakowy) lub oliwę z oliwek oraz margaryny miękkie. Pieczywa nie powinno się smarować, ale jeśli ktoś tak lubi, najlepiej niech używa margaryn miękkich, czyli takich, które są pakowane w kubeczki i łatwo się rozsmarowują po wyjęciu z lodówki. Margaryny twarde, które po wyjęciu z lodówki trudno się rozsmarowują, zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) niż margaryny miękkie. Ponadto zawierają izomery trans, niekorzystnie wpływające na stan zdrowia.

Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) i izomery trans są składnikami diety, które w największym stopniu zwiększają stężenie cholesterolu we krwi i tym samym zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Diabetycy są zagrożeni miażdżycą 3–4 razy bardziej niż osoby bez cukrzycy, dlatego powinni ograniczyć w swojej diecie spożywanie produktów zawierających izomery trans do jak najmniejszej ilości, zaś nasyconych kwasów tłuszczowych do poniżej 7% kaloryczności diety.

Dlaczego zaleca się ograniczenie spożycia izomerów trans?

  • izomery trans powodują jeszcze większy wzrost stężenia cholesterolu LDL niż nasycone kwasy tłuszczowe,
  • izomery trans powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu HDL.

Co oznacza w praktyce zmniejszenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) < 7% kaloryczności diety?

  • w diecie 1000 kcal nie powinno być więcej niż 9 g NKT,
  • w diecie 1500 kcal nie powinno być więcej niż 12 g NKT,
  • w diecie 2000 kcal nie powinno być więcej niż 15 g NKT.

Lekarze zalecają dokonywać takiego wyboru produktów spożywczych, aby nie przekraczać w diecie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych powyższej wskazanej zawartości. Najbardziej popularną dietą odchudzającą dla osób z cukrzycą jest dieta o wartości kalorycznej 1500 kcal, a więc nie powinna ona zawierać więcej niż 12 g NKT.

Dlatego smarując pieczywo, należy wybierać takie margaryny, które zawierają najmniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Margaryna czy masło?*

Wybieranie margaryny miękkiej zamiast masła pozwala zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

  • 1 łyżeczka (5 g) masła zawiera 2,5 g NKT,
  • 1 łyżka (15 g) masła zawiera 7,5 g NKT,
  • 5 łyżeczek (25 g) masła zawiera 12,5 g NKT,
  • 1 łyżeczka (5 g) margaryny miękkiej zawiera 0,6 g NKT,
  • 1 łyżka (15 g) margaryny miękkiej zawiera 1,8 g NKT,
  • 5 łyżeczek (25 g) margaryny miękkiej zawiera 3 g NKT,

* Obliczenia na podstawie: Kunachowicz H. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005.

mgr Aleksandra Cichocka

Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów.

Czytaj więcej »
Skip to content