1. Home
  2. »
  3. Diety na różne problemy
  4. »
  5. Dieta dla zdrowej i pięknej skóry

Dieta dla zdrowej i pięknej skóry

Witamina C zapewnia jędrność i sprężystość skóry, odpowiednią jej ilość dostarczają zjadane kila razy dziennie warzywa i owoce. Jest ona również, podobnie jak witaminy E i A, składnikiem niektórych kosmetyków pielęgnacyjnych, ale warto podkreślić, że dieta bogata w te witaminy, pomaga odżywić cały organizm. Witamina C zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, co korzystnie wpływa na cerę, przeciwdziałając np. rumieniowi czy „pajączkom”. Produkty polecane jako źródła witaminy C zawiera tabela 2.

Zalecana dzienna norma na witaminę C zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn wynosi 90 mg.

​Zapoznając się z tabelą 2., łatwo zauważyć, że warzywami najbogatszymi w witaminę C są: natka pietruszki, papryka czerwona, jarmuż, chrzan, brukselka, papryka zielona, brokuły, kalafior, szpinak, kalarepka, różne gatunki kapusty. Już 50–190 g warzyw z tej grupy pokrywa dzienne na nią zapotrzebowanie. Wiele pozostałych warzyw również zawiera duże ilości tej witaminy. Zdrowym źródłem witaminy C mogą być też soki pomidorowy i wielowarzywny.

Do owoców najbogatszych w witaminę C należą: porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, owoce cytrusowe, porzeczki czerwone i białe, maliny, mango, agrest. Sporo witaminy C zawiera również wiele innych owoców, a także soki, głównie z owoców cytrusowych i z czarnych porzeczek. Ponieważ diabetycy powinni kontrolować ilość przyjmowanych cukrów prostych (a takie zawierają soki owocowe i owoce), dlatego poleca się im wybieranie świeżych owoców w ograniczonej ilości zamiast soków owocowych. Nie ulega wątpliwości, że najzdrowszym źródłem witamin są warzywa i do ich konsumpcji zachęcamy naszych czytelników.

W czasie przygotowywania posiłków dochodzi do znacznej utraty witaminy C. W trakcie gotowania warzyw straty te wynoszą 50%, w czasie duszenia 30%, zaś gotowanie owoców powoduje 75% strat. Z kolei mrożone warzywa i owoce zachowują duże ilości witaminy C.

Witamina E zwana jest „witaminą młodości”. Zabezpiecza błonę otaczającą każdą komórkę przed wniknięciem wolnych rodników, przez co zapobiega starzeniu się skóry i przedwczesnemu pojawieniu się zmarszczek, może nawet częściowo je wygładzać.

Produkty polecane jako źródła witaminy E przedstawiono w tabeli 3.

Zalecana dzienna norma na witaminę E (w przeliczeniu na µg ekwiwalentu α-tokoferolu) dla kobiet i mężczyzn wynosi 10 mg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Z

Czytaj więcej »
Skip to content