Dieta dla zdrowej i pięknej skóry

Każdy, kto marzy, aby poprawić swój wygląd, by zmęczona skóra nabrała jędrności i blasku, może z łatwością to uzyskać, łącząc dobrze dobrane kosmetyki z odpowiednią dietą.

Kosmetyki pielęgnacyjne mają duże znaczenie szczególnie dla nawilżenia skóry i chronienia jej przed promieniami ultrafioletowymi. Natomiast niewłaściwie dobrana dieta może przyczynić się do tego, że skóra stanie się pomarszczona, wysuszona, a w wyniku ubytku kolagenu powstaną bruzdy i zmarszczki. Wolne rodniki powstające na skórze m.in. w wyniku promieniowania ultrafioletowego niszczą białka utrzymujące elastyczność skóry, co może objawić się jej starzeniem.

WITAMINY A, E, C – GWARANCJA ZDROWEJ SKÓRY

Oto kilka witamin i mikroelementów, które powinny być codziennie dostarczane organizmowi po to, żeby mógł on utrzymać skórę w dobrym stanie.

Witamina A występuje w dwóch formach, jako witamina A i jako prowitamina A, czyli beta-karoten, który przekształca się w witaminę tylko w takich ilościach, jakich organizm aktualnie potrzebuje. W obu tych postaciach wpływa na elastyczność skóry i zapobiega jej rogowaceniu. Komórki wypełnione karotenem są przez niego chronione i dłużej zachowują młodość, a pozbawione go ulegają zniszczeniu i obumierają. Witaminy te chronią także nabłonek skóry przed zimnem, wiatrem i nadmiernym działaniem słońca.

Mimo że budowa witaminy A została odczytana prawie 70 lat temu, ciągle odkrywane są mechanizmy jej wszechstronnego pozytywnego wpływu na zdrowie i urodę. Pobudza ona komórki do regeneracji, w ten sposób sprzyjając zachowaniu przez nie młodości i zdrowia.

Jedzenie codziennie produktów bogatych w tę witaminę zapewnia zdrowszy i młodszy wygląd skóry (jest sprężysta i gładka). Dzięki beta-karotenowi włosy są bujniejsze, bardziej lśniące, a paznokcie mocniejsze i zdrowsze. Produkty polecane jako źródła beta-karotenu zawiera tabela 1.

Zalecana dzienna norma dla mężczyzn na prowitaminę A (beta-karoten, w przeliczeniu na µg ekwiwalentu retinolu) wynosi 900 µg, dla kobiet – 700 µg.

Jak widać, wśród warzyw najbogatszym źródłem beta-karotenu (oprócz natki pietruszki, jarmużu, boćwiny, szczawiu, szczypiorku i koncentratu pomidorowego, spożywanych zwykle w mniejszych ilościach) są: marchew, szpinak, papryka czerwona i dynia. Do warzyw, które zawierają średnią ilość beta-karotenu, należą: cykoria, sałata, brokuły, por, kapusta pekińska, pomidory i szparagi. Mniej zawierają go: brukselka, groszek zielony i fasolka szparagowa.

Do owoców najbogatszych w beta-karoten należą: mango, morele, papaja i melony, ale owoce te zawierają też sporo węglowodanów prostych, dlatego dla diabetyków najlepszym polecanym źródłem beta-karotenu są warzywa. Warto wiedzieć, że przyswajalność beta-karotenu zwiększa niewielki dodatek oleju do surówki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Skip to content