Dieta o zmniejszonej ilości białka

Żywieniowe triki

Żeby zmieścić się w limicie 56 g białka dziennie, należy jeść pieczywo niskobiałkowe oraz używać mąki niskobiałkowej – produkty te można kupić w specjalnych sklepach.

Kasze, ryż, makarony, płatki śniadaniowe też zawierają sporo białka, a ponieważ nie posiadamy ich niskobiałkowych zamienników, dlatego w naszej diecie muszą być stosowane z umiarem. Należy zrezygnować z serów żółtych, pleśniowych, topionych, tym bardziej że oprócz białka zawierają dużo niezdrowego tłuszczu.

Trzeba też zwrócić uwagę, że bogate w białko są orzechy, migdały, nasiona słonecznika, dyni, sezamu i wszystkie inne ziarna, pestki i nasiona. W diecie niskobiałkowej można jeść ziemniaki, trzeba pamiętać jednak o ich dużej kaloryczności. Niemniej osoby, które nie potrzebują się odchudzać, mogą spożywać ziemniaki do drugiego dania, do zupy, do sałatek warzywnych, na kolację z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Nieznaczne ilości białka ma też mąka ziemniaczana. W diecie o ograniczonej podaży białka można sięgać po warzywa i owoce, choć te drugie w przypadku diabetyków muszą być spożywane pod kontrolą. Przykładem produktu o niskiej zawartości białka jest awokado, przy okazji bogate w zdrowy tłuszcz roślinny. Oleje nie zawierają białka – do surówek należy dodawać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, do smarowania pieczywa – dobrej jakości miękką margarynę.

Przykładowa dieta uboga w białko

100 g mięsa, drobiu lub ryby (bez skóry, ości, kości) zawiera 20 g białka, 500 ml mleka lub kefiru – 17 g białka, 400 g warzyw – 8 g białka, 300 g owoców – 3 g białka, 200 g ziemniaków – 4 g białka, 5 kromek chleba niskobiałkowego (5×50 g = 250 g) zawiera 2 g białka – w sumie wszystkie produkty dają 54 g białka, czyli mniej więcej ilość, którą można spożyć w ciągu dnia, przy masie ciała 70 kg.

Zamiast mięsa można wybrać np. 30 g fasoli suchej lub grochu (7 g białka) i tego dnia zjeść 50 g wędliny (10 g białka), zamiast wypić 1 szklankę mleka można zjeść 50 g sera białego

Tabela 1. Zawartość białka w poszczególnych produktach spożywczych.
Tabela 2. Zawartość białka w przykładowym jadłospisie
Tabela 3. Ilość białka w całodziennej diecie w zależności od masy ciała pacjenta (takiej masy ciała, która jest dla niego prawidłowa) i zalecanej dla niego ilości białka na kg masy ciała na dzień

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie