Dieta na wzmocnienie odporności

4. Kilka razy dziennie jedz warzywa żółte, pomarańczowe i zielone

Przy układaniu składu surówki pamiętaj o warzywach i owocach pomarańczowych i żółtych (marchewka, papryka czerwona, dynia, cykoria, pomidory, morele) oraz warzywach zielonolistnych (natka pietruszki, szpinak, sałata). Zawarty w nich w dużej ilości beta-karoten również wzmacnia organizm.
Ponadto znajdujący się w zielonolistnych warzywach kwas foliowy stymuluje proces tworzenia krwinek czerwonych – w ten sposób poprawia morfologię krwi i sprawia, że organizm jest silniejszy.

5. Dla wzmocnienia – troszkę oleju

Dodatek oleju do surówek i sałatek zwiększa przyswajalność zawartego w warzywach beta-karotenu, a jednocześnie wzbogaca organizm w witaminę E. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym witamina ta chroni komórki, a zwłaszcza zawarty w nich DNA przed uszkodzeniem w wyniku procesu utleniania. Tym samym wspomaga proces odnawiania się komórek, dzięki czemu są one silniejsze. Witamina E poprawia aktywność krwinek białych – co zwiększa odporność organizmu – a także przepływ krwi (skutkujący lepszym odżywieniem i dotlenieniem wszystkich komórek).

6. Płatki owsiane na wzmocnienie

W wiele witamin z grupy B i cenne składniki mineralne możesz wzbogacić organizm, dzięki zastąpieniu pieczywa jasnego ciemnym i częstym uwzględnianiem w menu płatków owsianych, kaszy gryczanej czy jęczmiennej. Szczególnie cenna jest wysoka zawartość w tych produktach witaminy B6 (pirydoksyny) oraz cynku. Składniki te wzmacniają układ immunologiczny i dzięki temu zwiększają odporność organizmu. Duży udział produktów owsianych w diecie w znacznym stopniu zwiększa sprawność fizyczną i wytrzymałość na trudne warunki środowiskowe. Stwierdzono, że wielu sportowców zawodowych i amatorów swe doskonałe wyniki zawdzięcza m.in. dobrze skomponowanej diecie z udziałem produktów owsianych. Potwierdziły to także badania kondycji i wytrzymałości.

7. Twój przyjaciel – Lactobacillus

Większość z nas wie, że wypijanie każdego dnia dwóch – trzech szklanek chudego mleka pokrywa zapotrzebowanie na witaminę B2, która pomaga w wyzwalaniu energii z białka, tłuszczów i węglowodanów zawartych w pożywieniu. Poza tym mleko jest najważniejszym źródłem wapnia. Z produktów mlecznych szczególnie polecane są fermentowane napoje mleczne, zawierające kultury żywych bakterii (jogurt, kefir, mleko zsiadłe) wpływające korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ten dobry wpływ zawdzięczają one głównie bakteriom kwasu mlekowego o nazwie Lactobacillus acidophilus. Bakterie te wzmacniają układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu na infekcje.

8. Zaprzyjaźnij się z cebulą i czosnkiem

Zdrowotne właściwości czosnku propagował już Hipokrates, dla Pitagorasa był on „królem przypraw”, a Horacy sławił go w swoich wierszach. W 1929 r. uczony B. Tokin wykrył w czosnku i cebuli bakteriobójcze związki, które nazwał fitoncydami. Działo się to w tym samym roku, w którym po raz pierwszy w dziejach A. Fleming odkrył antybiotyk – penicylinę
Cebulę i czosnek od dawna stosowano w medycynie ludowej do leczenia zaziębień, bólu gardła, kataru i kaszlu. Ich olejki eteryczne, zawierające silnie bakteriobójczą allicynę, wydzielają się w największej ilości tuż po posiekaniu. Działają one jak najlepszy inhalator i wnikają do wszystkich zakamarków układu oddechowego, niszcząc po drodze bakterie. Allicyna zabija drobnoustroje nawet w rozcieńczeniu 1: 250 000.

Cebula i czosnek zwiększają także odporność na infekcje, gdyż pobudzają do aktywności układ immunologiczny organizmu.