Dieta łatwostrawna a cukrzyca

Ilość błonnika można w diecie zmniejszyć lub sprawić, że będzie mniej podrażniał przewód pokarmowy za pomocą:

– wybierania młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
– usuwania pestek np. z pomidorów, kabaczków, porzeczek,
– obierania warzyw i owoców,
– gotowania warzyw i owoców,
– przecierania przez sitko,
– miksowania,
– wybierania oczyszczonych produktów zbożowych – zamiast gruboziarnistych kasz drobne kasze, zamiast pieczywa razowego pieczywo białe.

Dobór produktów spożywczych w diecie łatwo strawnej

Stosując dietę łatwo strawną, warto eksperymentować i rozszerzać różnorodność produktów, sprawdzać, czy spożycie ich nie powoduje dolegliwości. Każda dieta powinna być skomponowana indywidualnie, ponieważ jednej osobie dany produkt może szkodzić, zaś inna będzie go dobrze tolerowała. Należy ograniczać jedynie te produkty rzeczywiście źle tolerowane. Posiłki powinny być częste, o niewielkiej objętości.

W tabeli 1. przedstawiono ogólne wskazówki dotyczące produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w diecie łatwo strawnej. Niektóre osoby muszą – względem tych podanych w tabeli – bardziej zaostrzyć swoją dietę, inne tolerujące więcej produktów mogą rozszerzyć dietę także o inne, nie wymienione w tabeli jako dozwolone.

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Piśmiennictwo:
1. Szczygłowa H.: System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia. IŻŻ, Warszawa, 1992.
2. Szostak W.B., Cichocka A.: Modelowe diety lecznicze i diety specjalne dla dorosłych, w: red. Dzieniszewski i wsp.: Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. IŻŻ, Warszawa 2001.

PRZEPISY

Zupy:

Zupa pomidorowa inaczej, 1 porcja

Składniki: 2 dojrzałe średnie (300 g) pokrojone pomidory bez skórki, z usuniętymi pestkami, ½ małej (25 g) pokrojonej w drobną kostkę marchewki, 1 gałązka (25 g) pokrojonego w paski selera naciowego, ¼ małej (12 g) pokrojonej w drobną kostkę pietruszki, 50 g piersi z kurczaka, suszona bazylia, sól; do zabielenia: 1 łyżka jogurtu 0,5% tłuszczu.

Piersi z kurczaka gotuj w wodzie z suszoną bazylią około 30 minut. Do gotującego wywaru dodaj seler naciowy, marchewkę i pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i dopraw niewielką ilością soli, gotuj, aż pomidory się rozgotują. Wyjmij mięso z zupy, pokrój w kostkę i włóż z powrotem do zupy. Na talerzu przestudzoną nieco zupę posyp posiekaną natką i wlej jogurt. Smaczna jest zupa bez dodatków, ale jeśli chcesz, możesz dodać do niej ugotowany makaron lub biały ryż. Jedna porcja ryżu lub makaronu to 30 g produktu suchego (przed ugotowaniem).

Zupa wielowarzywna z mięsem, z oregano, 1 porcja

Składniki: ½ małej (25 g) pokrojonej w grubą kostkę marchewki, 1 mały krążek (25 g) cukinii, 1 mała różyczka (25 g) kalafiora, 1 mały (10 g) pokrojony w grubą kostkę pasek selera, ½ małego (25 g) pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka, 50 g piersi z indyka, sól, suszone oregano.

 Piersi z indyka gotuj w wodzie z suszonym oregano. Gotuj 30 minut, dodaj warzywa i ziemniaka i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą do smaku. Możesz zupę zmiksować razem z mięsem. Na talerzu posyp posiekanym koperkiem.