Dieta dla zdrowej i pięknej skóry

Każdy, kto marzy, aby poprawić swój wygląd, by zmęczona skóra nabrała jędrności i blasku, może z łatwością to uzyskać, łącząc dobrze dobrane kosmetyki z odpowiednią dietą.

Kosmetyki pielęgnacyjne mają duże znaczenie szczególnie dla nawilżenia skóry i chronienia jej przed promieniami ultrafioletowymi. Natomiast niewłaściwie dobrana dieta może przyczynić się do tego, że skóra stanie się pomarszczona, wysuszona, a w wyniku ubytku kolagenu powstaną bruzdy i zmarszczki. Wolne rodniki powstające na skórze m.in. w wyniku promieniowania ultrafioletowego niszczą białka utrzymujące elastyczność skóry, co może objawić się jej starzeniem.

WITAMINY A, E, C – GWARANCJA ZDROWEJ SKÓRY

Oto kilka witamin i mikroelementów, które powinny być codziennie dostarczane organizmowi po to, żeby mógł on utrzymać skórę w dobrym stanie.

Witamina A występuje w dwóch formach, jako witamina A i jako prowitamina A, czyli beta-karoten, który przekształca się w witaminę tylko w takich ilościach, jakich organizm aktualnie potrzebuje. W obu tych postaciach wpływa na elastyczność skóry i zapobiega jej rogowaceniu. Komórki wypełnione karotenem są przez niego chronione i dłużej zachowują młodość, a pozbawione go ulegają zniszczeniu i obumierają. Witaminy te chronią także nabłonek skóry przed zimnem, wiatrem i nadmiernym działaniem słońca.

Mimo że budowa witaminy A została odczytana prawie 70 lat temu, ciągle odkrywane są mechanizmy jej wszechstronnego pozytywnego wpływu na zdrowie i urodę. Pobudza ona komórki do regeneracji, w ten sposób sprzyjając zachowaniu przez nie młodości i zdrowia.

Jedzenie codziennie produktów bogatych w tę witaminę zapewnia zdrowszy i młodszy wygląd skóry (jest sprężysta i gładka). Dzięki beta-karotenowi włosy są bujniejsze, bardziej lśniące, a paznokcie mocniejsze i zdrowsze. Produkty polecane jako źródła beta-karotenu zawiera tabela 1.

Zalecana dzienna norma dla mężczyzn na prowitaminę A (beta-karoten, w przeliczeniu na µg ekwiwalentu retinolu) wynosi 900 µg, dla kobiet – 700 µg.

Jak widać, wśród warzyw najbogatszym źródłem beta-karotenu (oprócz natki pietruszki, jarmużu, boćwiny, szczawiu, szczypiorku i koncentratu pomidorowego, spożywanych zwykle w mniejszych ilościach) są: marchew, szpinak, papryka czerwona i dynia. Do warzyw, które zawierają średnią ilość beta-karotenu, należą: cykoria, sałata, brokuły, por, kapusta pekińska, pomidory i szparagi. Mniej zawierają go: brukselka, groszek zielony i fasolka szparagowa.

Do owoców najbogatszych w beta-karoten należą: mango, morele, papaja i melony, ale owoce te zawierają też sporo węglowodanów prostych, dlatego dla diabetyków najlepszym polecanym źródłem beta-karotenu są warzywa. Warto wiedzieć, że przyswajalność beta-karotenu zwiększa niewielki dodatek oleju do surówki.