Założenia diety dla pacjenta z przykładu

1. Ustalenie należnej masy ciała wg Brocka
Wzrost w cm –100, czyli 180 cm – 100 = 80 kg

2. Zapotrzebowanie energetyczne
30 kcal (na 1 kg należnej masy ciała) x 80 kg = 2400 kcal

3. Ilość węglowodanów diecie: 50% zapotrzebowania energetycznego
2400 kcal x 50% energii = 1200 kcal : 4 kcal (bo 1 g węglowodanów to 4 kcal) = 300 g węglowodanów/dobę, czyli 30 WW

4. Ilość tłuszczu w diecie: 30% zapotrzebowania energetycznego
2400 kcal x 30% energii = 720 kcal : 9 kcal (bo 1 g tłuszczu to 9 kcal) = 80 g tłuszczu na dobę.

Planując dietę pamiętamy, że około połowę powinien stanowić tłuszcz zawarty w produktach, a drugą połowę dodany, i to ten ostatni wliczamy do ogólnej liczby wymienników tłuszczowych, których w tym konkretnym przypadku będą 4 WT (ponieważ 40 g tłuszczu dodanego – połowa z należnej liczby gramów tłuszczu).

5. Ilość białka w diecie: 20% zapotrzebowania energetycznego
2400 kcal x 20% energii = 480 kcal : 4 kcal (bo 1 g białka to 4 kcal) = 120 g białka/dobę.

Połowę powinny stanowić białka zwierzęce, które wliczamy do puli wymienników białkowych, czyli 60 g białka zwierzęcego da nam 6 WB.

W powyższym przykładzie zamieszczonym w tabeli 5. wszystkie wymienniki węglowodanowe „wrzucono” razem do jednego worka. Ale nasz wyedukowany Czytelnik zapewne doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że wymienniki węglowodanowe to cztery podgrupy, na które składają się: pieczywo i produkty zbożowe, owoce, wysokowęglowodanowe warzywa oraz mleko i produkty mleczne.

Kończąc ten niełatwy temat dietoterapii w trakcie leczenia metodą FIT, na zachętę proponuję skorzystanie z tabeli 6. przygotowanej do wpisywania właściwych dla siebie liczby poszczególnych wymienników węglowodanowych, białkowych i tłuszczowych, które będą stanowiły składową wszystkich posiłków. I przypominam, że w każdej układance muszą do siebie pasować wszystkie elementy – tak też jest z leczeniem cukrzycy.

mgr inż. Katarzyna Kowalcze
specjalista ds. żywienia i dietetyki

Strony: 1 2 3

Skip to content