ZDROWO ŻYWIENIOWO

Nietolerancja fruktozy

W diecie osób cierpiących na nietolerancję fruktozy dozwolone są niektóre warzywa, gdyż w przeciwieństwie do owoców zawierają znacznie mniej fruktozy i sacharozy. Dopuszczalne jest spożywanie szparagów, szpinaku, sałaty, selera, kalafiora, ziemniaków, ogórków, rzodkiewek oraz warzyw korzeniowych z wyjątkiem marchwi i pietruszki.

Powinno się ograniczyć spożycie pomidorów, porów, kapusty białej i czerwonej, brukselki, dyni, cebuli, fasoli szparagowej, suchych ziaren fasoli i grochu. Natomiast zupełnie wykluczone jest spożywanie soi, groszku zielonego, puszkowanych warzyw, ketchupu oraz sosów zawierających cukier. Z diety należy wyeliminować sorbitol, który jest dość popularnym słodzikiem oraz produkty zawierające sacharozę. Wystarczy czytać etykiety i dokładnie analizować skład produktów.

cały artykuł możesz przeczytać w numerze kwietniowym Diabetyka!

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Skip to content