ZDROWO ŻYWIENIOWO
Wiosenna dieta
Regularne spożywanie posiłków i bogata, urozmaicona dieta to jeden z głównych warunków zachowania dobrego samopoczucia, kondycji i odporności. Dobroczynny mechanizm działania diety wiąże się przede wszystkim z zachowaniem odpowiedniej glikemii oraz wyrównaniem niedoborów witamin i soli mineralnych.
Podstawę każdej dobrze zbilansowanej diety powinny stanowić produkty zbożowe, szczególnie te pełnoziarniste, bogate w węglowodany złożone, w tym błonnik. Są one bogate w witaminy z grupy B, cynk, magnez i żelazo, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. W tej grupie mamy do wyboru ciemne pieczywo, razowe makarony, płatki zbożowe, kasze oraz rożne odmiany ryżu. Kolejną grupą produktów, których nie może nam zabraknąć wiosną, są warzywa, które powinno się spożywać w zasadzie do każdego posiłku. Cenne są zwłaszcza surowe – źródło m.in. enzymów, witamin C i E, niehemowego żelaza i antyoksydantow. Warto też sięgać po zasobne w inulinę cykorię, nać pietruszki, koperek, kiszone ogórki i kapustę, warzywa korzeniowe, cebulowe oraz kapustne.
cały artykuł możesz przeczytać w numerze kwietniowym Diabetyka!