DIABETYK POLECA
Wielkanocny stoliczku nakryj się!
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie tradycyjnych świątecznych dań. Większość spośród serwowanych w tych dniach potraw to „mieszanka wieloskładnikowa” z bardzo rożnym wpływem na wartości glikemii. Dla przypomnienia, najszybszy wzrost stężenia glukozy we krwi będziemy obserwować po spożyciu produktów węglowodanowych: pieczywa, owoców, potraw mącznych.
Nieco wolniejszy, gdy potrawa czy danie dostarcza białka z takich produktów jak: mięso, wędliny, nabiał, jaja czy ryby. Natomiast najwolniej stężenie glukozy we krwi wzrasta, gdy posiłek czy potrawa dostarcza także tłuszczu. I tu cenna uwaga: tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, ale pod warunkiem, że nie dostarcza więcej niż 30–35% energii w dobowej racji pokarmowej. Większość dań, które zagoszczą na świątecznym stole zawierają w swojej recepturze zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany.
cały artykuł możesz przeczytać w numerze kwietniowym Diabetyka!