ABC INSULINOTERAPII

Zmiana insuliny do posiłku

Przebieg cukrzycy typu 2 ma charakter postępujący, czemu towarzyszą różne zmiany w terapii, które wprowadza się w odstępach kilku lat. Polegają one na modyfikacjach sposobu leczenia: zwiększaniu dawek leków doustnych, łączeniu leków z różnych grup, włączaniu do terapii jednej iniekcji insuliny, zwiększaniu liczby wstrzyknięć, itp. Czasami – z różnych powodów – zmienia się także rodzaj insuliny, a każda modyfikacja leczenia wymaga przygotowania edukacyjnego.

Na etapie włączania insuliny do leczenia cukrzycy lekarz może zaproponować terapię z użyciem klasycznych insulin ludzkich lub insulin analogowych. Dobór preparatu insuliny zależy od wielu czynników i powinien mieć charakter osobniczy, dostosowany do  indywidualnych potrzeb i możliwości danego pacjenta. Dlatego może się zdarzyć, że – w obliczu zmieniających się uwarunkowań – wyników badań, problemów w dotychczasowej terapii, niedogodności itp. – lekarz zaproponuje zmianę klasycznych insulin ludzkich (bazowej – NPH, mieszanki, krótkodziałającej – do posiłków) na ich analogowe odpowiedniki. W przypadku zmiany rodzaju insuliny, modyfikacji ulegają także zasady leczenia, jakimi pacjent powinien się kierować.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Rozgrzewające przyprawy

Sezon na infekcje w pełni – dbajmy więc, by się nie wyziębiać. Mogą nam w tym pomóc przyprawy: cynamon, kardamon, imbir lub chili – wypełniają ciało przyjemnym ciepłem, pozwalają się odprężyć. Każda z tych przypraw ma charakterystyczny, wyrazisty smak i aromat. Warto poznać ich właściwości, bo pomagają również w wielu dolegliwościach.

Cynamon powinni polubić chorujący na nadciśnienie, miażdżycę i cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia glikemii i cholesterolu. Przyprawa ta pozytywnie wpływa na działanie układów: pokarmowego, odpornościowego, krążenia oraz nerwowego. Poprawia apetyt i wzmacnia żołądek. Zapobiega też wrzodom. Cynamon jest stosowany w niestrawności, wzdęciach i biegunce. Wzmaga wydzielanie soku trzustkowego, który w dwunastnicy trawi białka, węglowodany i tłuszcze. Używa się go również w stanach skurczowych żołądka i jelit. Jest łagodnym środkiem pomocniczym w zatruciach pokarmowych. Działa już w jamie ustnej, zapobiegając zapaleniom dziąseł i próchnicy zębów. Wpływa ochronnie na komórki wątroby – warto go więc używać w przypadku stanów zapalnych, w stłuszczeniu oraz przy zwiększonym wytwarzaniu cholesterolu. Wzmacnia odporność i jest jednym z najsmaczniejszych leków w sezonie przeziębieniowym.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content