DIABETYK POLECA

Ze świata diabetologii – Konferencja ISPAD (cz. 1)

Dana Dabelea ze Stanów Zjednoczonych przedstawiała dotychczasowe wnioski z badania SEARCH prowadzonego na terenie USA. Jego celem było określenie częstotliwości i skali zachorowań na różnego rodzaju cukrzyce u osób poniżej 20. roku życia. Wynika z nich, że przez 8 lat (2001–2009) częstość zachorowań na cukrzycę typu 1 u osób młodych wzrosła o 21,1%, a częstość zachorowań na cukrzycę typu 2 o 30%. Na podstawie tych danych przewiduje się, że w samych Stanach Zjednoczonych cukrzyca zdiagnozowana będzie u ponad 600 tys. osób poniżej 30. roku życia! Z czego dużą grupę stanowić będą osoby młode – dzieci, nastolatki i młodzi dorośli z cukrzycą typu 2, czyli wynikającą przede wszystkim z niezdrowego stylu życia.

W Europie problem cukrzycy typu 2 u osób młodych nie jest jeszcze palący, ale i tak powinniśmy być czujni. Z europejskich, a konkretnie szwedzkich danych, wynika natomiast, że (przynajmniej w Szwecji) leczenie jest coraz bardziej skuteczne (średnia hemoglobina glikowana dla szwedzkich dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1 to 7,5%, czyli poziom, o którym możemy powiedzieć, że mieści się w międzynarodowych zaleceniach).


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Dolegliwości skórne przy cukrzycy

Główną przyczyną zmienionego funkcjonowania skóry u osób z rozpoznaną już cukrzycą lub zagrożonych wystąpieniem tego schorzenia są zmiany w mikrokrążeniu. Jest to ważna część układu krwionośnego, bo w niej dochodzi do wymiany substancji między krwią a płynem pozakomórkowym.

Zmiany w mikrokrążeniu w przebiegu cukrzycy mają początkowo charakter czynnościowy. Z biegiem lat, w miarę trwania choroby zmiany czynnościowe nasilają się i dochodzi do rozwoju zmian organicznych. Najwcześniejsze zmiany w mikrokrążeniu polegają na zaburzeniach przepływu krwi w skórze między łożyskiem odżywczym a termoregulacyjnym.


POD LUPĄ

Problemy żołądkowe

Brak jest jednoznacznych opinii na temat tego, dlaczego problemy żołądkowe nasilają się właśnie jesienią i zimą. Niektórzy gastrolodzy uważają, że to wynik zmiany diety, jaka następuje po okresie wiosenno-letnim, kiedy to w naszym jadłospisie dominują świeże warzywa i owoce.

Jesienią wracamy do produktów odsmażanych i konserwowanych, niekoniecznie dobrych dla naszego żołądka. Dowodów na potwierdzenie takiej tezy nie trzeba zresztą szukać daleko – problemy gastryczne doskwierają nam najczęściej po obfitym posiłku bogatym w tłuszcze, węglowodany z dodatkiem pikantnych przypraw. Niestety, dolegliwości te bywają często bagatelizowane, co może prowadzić do groźnych konsekwencji w postaci choroby wrzodowej żołądka.

Wszystkie problemy gastryczne zwykło się wrzucać do jednego worka: niestrawność, zgaga, wzdęcia, refluks. Tymczasem ich przyczyny, przebieg i objawy pozwalają wyróżnić dwa typy dolegliwości, które wymagają odmiennego podejścia terapeutycznego.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content