Listopadowy numer Diabetyka…
FELIETON
4 Szczepionka cynizmu
POCZYTALNIA
5 Kwasica cukrzycowa coraz częstsza
Suplementy diety i choroby układu krążenia
6 Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko depresji
Suplementacja kwasami omega-3 u diabetyków
Stała opieka jednego lekarza wydłuża życie
Zanieczyszczenie powietrza a otępienie
7 Co pomoże diagnozować retinopatię cukrzycową?
DIABETYK POLECA
8 Mechanizmy regulujące glikemię
ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
12 Wiedza w pigułce. Powikłania sercowo-naczyniowe (3)
14 Praca zawodowa z cukrzycą w tle
17 Sezonowe infekcje a cukrzyca
POD LUPĄ
20 Jesienna depresja
23 Schorzenia płuc
ABC INSULINOTERAPII
26 Insulinoterapia przy infekcjach
LEKARZ ODPOWIADA
29 Czy to impotencja?
ZDROWO ŻYWIENIOWO
32 Cukrzyca i Hashimoto – dietetyczne aspekty terapii
35 Ogromnie zdrowe napary ziołowe
38 Przepisy kulinarne
WARTO WIEDZIEĆ
40 Pomoc w hiperglikemii
AKTYWNY STYL
42 Trenuj kardio
44 Apteki
46 Roz(g)rywka
47 Prenumerata
DIABETYK POLECA
Mechanizmy regulujące glikemię
Celem leczenia cukrzycy i zachowania zdrowia w tej chorobie jest niedopuszczenie do rozwoju późnych powikłań, oddalenie w czasie ich wystąpienia lub zatrzymanie ich progresji. Warunkiem koniecznym do osiągnięcia tego celu jest uzyskanie i utrzymywanie prawidłowej glikemii. Jest ona nie tylko efektem zdrowego odżywiania, ale wypadkową kilku czynników wykraczających poza dietę. Co poza jedzeniem wpływa na poziom glukozy we krwi? Czy możemy przewidzieć wahania glikemii?
W organizmie oprócz hormonu obniżającego glikemię (insuliny) działają także hormony, które ją podwyższają. I to z nich korzysta organizm, uruchamiając – w odpowiedzi na niski poziom glukozy we krwi – reakcję obronną, zwaną kontrregulacją. W procesie tym autonomiczny układ nerwowy współpracuje z wieloma różnymi hormonami (adrenaliną, glukagonem, kortyzolem, hormonem wzrostu), aby podnieść poziom glukozy.
O wartości glikemii decyduje też wątroba. Działa jak bank glukozy – gromadzi środki (glukozę) na koncie oszczędnościowym (po ich przelewie – najedzeniu się), które w sytuacji wyższej konieczności (głodu) uwalnia do obrotu. Co wiecej, ma też niezwykłą zdolność do produkowania glukozy z tłuszczów i białek (w procesie zwanym glukoneogenezą). W przerwach między posiłkami wytwarza około 6 g glukozy na godzinę, z czego większość pochłania mózg, który do jej pobrania nie potrzebuje pomocy insuliny.