Listopadowy numer Diabetyka…

FELIETON

4 Szczepionka cynizmu

POCZYTALNIA

5 Kwasica cukrzycowa coraz częstsza
Suplementy diety i choroby układu krążenia

6 Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko depresji
Suplementacja kwasami omega-3 u diabetyków
Stała opieka jednego lekarza wydłuża życie
Zanieczyszczenie powietrza a otępienie

7 Co pomoże diagnozować retinopatię cukrzycową?

DIABETYK POLECA

8 Mechanizmy regulujące glikemię

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

12 Wiedza w pigułce. Powikłania sercowo-naczyniowe (3)

14 Praca zawodowa z cukrzycą w tle

17 Sezonowe infekcje a cukrzyca

POD LUPĄ

20 Jesienna depresja

23 Schorzenia płuc

ABC INSULINOTERAPII

26 Insulinoterapia przy infekcjach

LEKARZ ODPOWIADA

29 Czy to impotencja?

ZDROWO ŻYWIENIOWO

32 Cukrzyca i Hashimoto – dietetyczne aspekty terapii

35 Ogromnie zdrowe napary ziołowe

38 Przepisy kulinarne

WARTO WIEDZIEĆ

40 Pomoc w hiperglikemii

AKTYWNY STYL

42 Trenuj kardio

 

44 Apteki

46 Roz(g)rywka

47 Prenumerata


DIABETYK POLECA

Mechanizmy regulujące glikemię

Celem leczenia cukrzycy i zachowania zdrowia w tej chorobie jest niedopuszczenie do rozwoju późnych powikłań, oddalenie w czasie ich wystąpienia lub zatrzymanie ich progresji. Warunkiem koniecznym do osiągnięcia tego celu jest uzyskanie i utrzymywanie prawidłowej glikemii. Jest ona nie tylko efektem zdrowego odżywiania, ale wypadkową kilku czynników wykraczających poza dietę. Co poza jedzeniem wpływa na poziom glukozy we krwi? Czy możemy przewidzieć wahania glikemii?

W organizmie oprócz hormonu obniżającego glikemię (insuliny) działają także hormony, które ją podwyższają. I to z nich korzysta organizm, uruchamiając – w odpowiedzi na niski poziom glukozy we krwi – reakcję obronną, zwaną kontrregulacją. W procesie tym autonomiczny układ nerwowy współpracuje z wieloma różnymi hormonami (adrenaliną, glukagonem, kortyzolem, hormonem wzrostu), aby podnieść poziom glukozy.

O wartości glikemii decyduje też wątroba. Działa jak bank glukozy – gromadzi środki (glukozę) na koncie oszczędnościowym (po ich przelewie – najedzeniu się), które w sytuacji wyższej konieczności (głodu) uwalnia do obrotu. Co wiecej, ma też niezwykłą zdolność do produkowania glukozy z tłuszczów i białek (w procesie zwanym glukoneogenezą). W przerwach między posiłkami wytwarza około 6 g glukozy na godzinę, z czego większość pochłania mózg, który do jej pobrania nie potrzebuje pomocy insuliny.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content