ABC INSULINOTERAPII

Insulinoterapia po hospitalizacji

Chorzy wypisywani ze szpitala, u których zastosowano lub zintensyfikowano leczenie insuliną, powinni być poddani edukacji lub reedukacji z zakresu jej działania. Bez tej wiedzy, stosując sztywne dawki insuliny, będą leczyć się nieskutecznie. Jeśli w warunkach domowych pacjent nie wie, jak modyfikować dawki insuliny, jak liczyć zawartość węglowodanów w spożywanych posiłkach, to naraża się na hiperglikemię lub hipoglikemię.

W warunkach szpitalnych posiłki są zazwyczaj dużo mniej kaloryczne, a dawki insuliny ustalane przez lekarza lub pielęgniarkę diabetologiczną. Po powrocie do domu pojawiają się więc problemy – przygotowywane posiłki są bardziej obfite, a także bogatsze w węglowodany, wymagają więc podawania większej dawki insuliny. Jeśli pacjent nie trafi na edukację diabetologiczną, popełni wiele błędów, które mogą skończyć się przykrymi objawami.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Gotować, piec czy smażyć?

W zdrowej kuchni liczy się nie tylko dobór produktów wysokiej jakości, ale także sposób ich przyrządzenia. Każda forma obróbki termicznej z jednej strony w pewien sposób szkodzi, z drugiej ma swoje pozytywne strony. Skoro nie wszystko można jeść na surowo, trzeba poznać tajniki przetwarzania jedzenia.

Jeśli za długo rozgrzewamy na patelni tłuszcz lub przedłużymy proces smażenia, tłuszcz może osiągnąć punkt dymienia. Jest to najniższa temperatura, przy której ogrzewane cząsteczki zaczynają się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a tłuszcz traci wszelkie wartości odżywcze. Dalszym etapem jest powstanie akroleiny – produktu rozpadu glicerolu – substancji silnie rakotwórczej, powodującej poważne podrażnienia błon śluzowych, oczu i górnych dróg oddechowych. Nigdy nie pochylajmy się nad dymiącym tłuszczem, ponieważ akroleina ulatnia się właśnie z dymem! Jeszcze dłużej smażone mięso może nam się nawet zapalić, gdyż zostanie przekroczona temperatura zapłonu tłuszczu.

Produkt nabierze smaku spalenizny i stanie się naprawdę szkodliwy dla zdrowia. Takie jedzenie nadaje się już tylko do wyrzucenia…

Strony: 1 2 3

Skip to content