ABC INSULINOTERAPII
Ostra infekcja a insulinoterapia
Nadchodzi sezon jesiennych infekcji, na które diabetycy są bardziej podatni, a ich leczenie trwa dłużej niż osób bez cukrzycy. Do tego dochodzą problemy z kontrolą poziomu glukozy we krwi. Jak najłagodniej przetrwać ten trudny okres i zarządzać insulinoterapią?
Gdy pojawią się pierwsze objawy infekcji (katar, kaszel, gorączka, uczucie ogólnego rozbicia), należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Obok interwencji internistycznej niezbędna będzie również intensyfikacja monitorowania glikemii i modyfikacja insulinoterapii. Utrzymanie dobrego wyrównania metabolicznego cukrzycy (stężenie glukozy w granicach 100–180 mg/dl) jest bowiem warunkiem skutecznego działania antybiotyków i szybkiego wyleczenia infekcji.
ZDROWO ŻYWIENIOWO
Barwy zdrowia na talerzu
Różnorodność kolorów oraz aktywność biologiczna barwników to cechy, dzięki którym znalazły one zastosowanie w medycynie i przemyśle spożywczym. Większość barwników mających znaczenie farmakologiczne to silne antyoksydanty. Oznacza to, że aby zrekompensować straty wyrządzone przez działanie wolnych rodników tlenowych, organizm produkuje i przyjmuje z pożywieniem związki wykazujące działanie przeciwutleniające (antyoksydanty). Są to substancje, które w odpowiednio niskich stężeniach (w porównaniu z substancją ulegającą utlenieniu) opóźniają lub hamują jej reakcje z tlenem i ozonem lub działają w tym kierunku pośrednio przez wiązanie niektórych prooksydantow.
Antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości barwników wykorzystywane są w profilaktyce pierwotnej i wtórnej chorób mających swe źródło w przewlekłych stanach zapalnych organizmu, czyli chorób metabolicznych, do których zalicza się między innymi choroby układu krążenia, nowotwory czy cukrzycę.