POD LUPĄ
Co wspomaga pracę nerek?
Z uwagi na specyficzną budowę układu moczowego podatność na infekcje jest wysoka. Wzrasta szczególnie u diabetyków, bowiem podwyższone glikemie mogą sprzyjać namnażaniu patogennej flory bakteryjnej w drogach moczowych. Bardzo ważne jest utrzymywanie właściwego pH moczu, a to zależy od składu diety, jaką stosujemy.
Na przykład przy diecie mieszanej pH waha się w granicach 5,5 do 6,6, natomiast dieta bogato białkowa powoduje zakwaszenie moczu do pH 5,2, zaś dieta bogata w warzywa alkalizuje mocz do wartości pH 8,2. Dbając o nerki, warto popracować nad własnymi zwyczajami żywieniowymi, wyrobić sobie nawyk stałej częstotliwości spożywania posiłków i zadbać o właściwą ilość wypijanych płynów. Duże znaczenie dla kondycji nerek ma zawartość w diecie białka, związków purynowych, kwasu szczawiowego, a także składników mineralnych: wapnia, sodu i potasu.
ABC INSULINOTERAPII
Insulinoterapia po urlopie
Na co dzień pracownicy biurowi i biznesmeni najczęściej prowadzą nieregularny i niezbyt aktywny tryb życia. Większość dnia spędzają za biurkiem. Natomiast urlop spędzają aktywnie, korzystając z wakacyjnych sportów. W konsekwencji tego podczas urlopu najczęściej zmniejszają dawki insuliny w zależności od rodzaju aktywności fizycznej. Zatem po powrocie dawki insuliny zapewne będą wymagały zwiększenia (zazwyczaj do wielkości sprzed wyjazdu).
Wracają służbowe posiłki albo jedzone w pędzie kanapki (nierzadko kupowane) itp. Im więcej jemy, tym więcej będziemy potrzebować dodatkowych wstrzyknięć insuliny. Aby tego uniknąć, podczas posiłków wybieraj mięso lub ryby z grilla, kontroluj ilość spożywanych ziemniaków (najlepiej jeść je w całości bez tłuszczu) oraz ryżu, makaronu czy chleba – traktuj je jako dodatek i jedz w niewielkich ilościach. Wiele restauracji oferuje już duży wybór sałatek, jarzyn przygotowywanych na parze, z których warto korzystać. Zdecydowanie należy unikać masła, gęstych sosów, cukru i słodyczy oraz śmietanki lub mleka do kawy.
Jeśli korzystasz z gotowych dań, uważnie sprawdzaj skład podany na etykiecie. Np. gotowe zupy, które pojawiły się na półkach sklepowych, choć są łatwym i szybkim rozwiązaniem na posiłek w pracy, zawierają prawie dwukrotnie większą ilość węglowodanów niż zupy gotowane w domu.