Magazyn społeczno-medyczny – Diabetyk 05/2020

POCZYTALNIA

4 Odchudzanie i oczyszczanie

COVID-19 u dzieci z cukrzycą typu 1

Probiotyki a cukrzyca

5 Senność w ciągu dnia czynnikiem ryzyka

Różne poziomy glukozy a powikłania

DIABETYK POLECA

6 Insulina do węglowodanów

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

10 Kardioprotekcyjne działanie inkretyn

12 Odporność psychiczna a cukrzyca

14 Kontroluj cukrzycę i zachowaj spokój w czasie pandemii

POD LUPĄ

17 Choroby nerek (cz. 1)

20 Leki przeciwwirusowe

22 Co na alergię?

ABC INSULINOTERAPII

24 Czy jest limit dawki insuliny podstawowej?

LEKARZ ODPOWIADA

26 Pęcherz neuropatyczny

ZDROWO ŻYWIENIOWO

28 DASH – dieta optymalna

31 Oleje jak lekarstwo (cz. 1)

34 Przepisy kulinarne

BLIŻEJ NATURY

36 Niezłe ziółko… Dzika Róża

WARTO WIEDZIEĆ

38 Zdrowie od pszczół

ZADBAJ O SIEBIE

41 Ładne stopy to zdrowe stopy

44 Apteki

46 Roz(g)rywka

47 Prenumerata


DIABETYK POLECA

Insulina do węglowodanów

Im więcej jest węglowodanów prostych w danym produkcie, tym ma on wyższy indeks glikemiczny i szybciej podnosi glikemię. Jeśli więc chcemy uniknąć szybkiego wzrostu, lepiej zjeść węglowodany złożone. Z kolei, gdy chcemy szybko podnieść stężenie glukozy we krwi (np. przy niedocukrzeniu) powinniśmy sięgnąć po węglowodany proste.

Węglowodany złożone potrzebują znacznie więcej czasu na to, by rozpaść się na pojedyncze cząstki. Pokarmy bogate w węglowodany złożone, to m.in. pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, a także większość warzyw. Jednak produkty bogate w węglowodany złożone także mogą mieć wysoki indeks glikemiczny – wystarczy je ugotować (m.in. marchew, ziemniaki). Na podwyższenie IG wpływa przede wszystkim właśnie gotowanie (obróbka termiczna), rozdrobnienie produktu, jego przetworzenie.

Czy zastanawialiście się czasem, dlaczego marchewka po ugotowaniu wymaga podania insuliny, a surowa nie? Jak to się dzieje, że taki sam produkt może działać w różny sposób? Surowa marchew to produkt zawierający długie łańcuchy węglowodanowe. Po ugotowaniu łańcuchy te się „rozrywają” i tym samym glukoza w nich zawarta staje się łatwiej dostępna dla organizmu, a w konsekwencji dużo bardziej podniesie glikemię.


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Kardioprotekcyjne działanie inkretyn

Powikłania narządowe w przebiegu chorób układu krążenia, takie jak zawał serca czy udar mózgu są w znacznym odsetku przypadków odpowiedzialne za zgony wśród diabetyków, dlatego poszukiwane są leki o działaniu nie tylko hipoglikemicznym, ale także kardioprotekcyjnym. Takimi lekami są inkretyny – wykazano, że podawanie ich związane było ze statystycznie znamiennym zmniejszeniem częstości występowania udarów mózgu, zawałów mięśnia sercowego oraz zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych.

W rezultacie, stosowanie leków inkrety nowych pozwoliło na zmniejszenie całkowitej śmiertelności o 12% oraz zmniejszenie częstości hospitalizacji z powodu niewydolności serca o 9%, a także spowolnienie przewlekłej choroby nerek w 17% przypadków. Autorzy podają, że nie stwierdzono wzrostu ryzyka wystąpienia epizodów hipoglikemii, zapalenia trzustki lub raka trzustki.


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Odporność psychiczna a cukrzyca

Chociaż niektórzy ludzie mogą wykazywać naturalną większą odporność psychiczną niż inni, eksperci twierdzą, że istnieje wiele dowodów na to, że każdy może ją rozwinąć i wzmocnić. Ma to zasadnicze znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, a także osób ze stanem przedcukrzycowym. Warto pamiętać, że zarządzanie stresem jest ważną częścią zapobiegania cukrzycy (i jej rozwoju) w ciągu całego życia. Dlatego osoby z czynnikami ryzyka powinny uwzględnić redukcję stresu jako część swojego planu zdrowotnego. Powinny wprowadzać małe, pozytywne zmiany, tworzyć lub odkrywać społeczności stanowiące wsparcie, unikać stresujących okoliczności w ich życiu. Warto więc nauczyć się sposobów redukowania stresu, np. na kursach temu poświęconych.

Naukowcy z University of Texas uważają, że odporności psychicznej można się po prostu nauczyć. Stworzyli nawet taki program edukacyjny. Osoby biorące w nim udział częściej sprawdzały poziom glukozy we krwi, miały niższą glikemię oraz były bardziej pozytywnie nastawione do życia. Co więcej, osiągnęli konkretne, przeliczalne wyniki. Gdy rozpoczynali program ich wartość hemoglobiny glikowanej oscylowała wokół 8%. Po zakończeniu programu była niższa prawie o 2 punkty procentowe.


ABC INSULINOTERAPII

Czy jest limit dawki insuliny podstawowej?

Rozpoczęcie leczenia insuliną jako interwencję obniżającą stężenie glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2 jest opcją leczenia wprowadzaną na późniejszym etapie choroby. Wytyczne często zalecają stosowanie schematu insulina podstawowa + insulina bolusowa (posiłkowa) u pacjentów, którzy wstrzykują ponad 0,5 jednostki insuliny podstawowej na kilogram masy ciała. Badania dotyczące dawki progowej insuliny podstawowej są dość nieliczne i zalecenie to opiera się głównie na opiniach profesjonalistów.

Niedawno opublikowano analizę oceniającą korzyści i ryzyko związane ze zwiększeniem dawki insuliny podstawowej. Wyniki analizy danych wykazały, że istnieje nieliniowy związek między zwiększoną dawką insuliny podstawowej a kontrolą glikemii. Dane sugerują, że wraz ze wzrostem dawki insuliny podstawowej, mniejszy jest spadek glikemii na czczo i hemoglobiny glikowanej. Ta nieliniowa zależność była zauważalna dla dawek insuliny podstawowej powyżej 0,3 jednostki/kg m.c./dzień i zaobserwowano efekt pułapu przy dawce 0,5 jednostki (i więcej)/kg masy ciała/dzień. Ponadto zauważono, że dawki większe niż 0,5 jednostki prowadzą do większej liczby działań niepożądanych, takich jak przyrost masy ciała i wyższy odsetek hipoglikemii.


ZADBAJ O SIEBIE

Ładne stopy to zdrowe stopy

W pielęgnacji, dużą ostrożność należy zachować podczas złuszczania martwych i zrogowaciałych warstw naskórka. Nie należy robić tego zbyt często, gdyż takie zabiegi mogą powodować mikrourazy, które mogą być niebezpieczne przy zaburzeniach czucia (neuropatia). Bezpieczną metodą usuwania zrogowaciałych tkanek są delikatne drobnoziarniste preparaty, które możemy sporządzić samodzielnie oraz preparaty złuszczające i rozmiękczające skórę zawierające m.in. mocznik lub kwas salicylowy.

Doskonałym lekkim peelingiem są np. płatki owsiane z naturalnym jogurtem, które jednocześnie koją i odświeżają skórę. Godne polecenia są też peelingi z kawy i soli morskiej z dodatkiem olejków eterycznych i oliwy, które dokładnie wmasowujemy okrężnymi ruchami w stopy, zwłaszcza w skórę pięt. W przypadku większych zrogowaceń dobrze jest przed wykonaniem peelingu zastosować zmiękczający ziołowy napar, na przykład z krwawnika, nagietka, liści brzozy albo kozieradki.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Skip to content