ZDROWO ŻYWIENIOWO

Dieta bez mięsa

Niewątpliwymi zaletami diety wegetariańskiej jest wysoka gęstość odżywcza posiłków i niska gęstość energetyczna, ograniczona zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększony udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, brak lub niska zawartość cholesterolu, większa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zwiększona podaż witaminy C oraz korzystny stosunek sodu do potasu.

Decydując się na dietę wegetariańską, należy przede wszystkim pamiętać, że jej prowadzenie wymaga od nas sporej wiedzy żywieniowej. Nieumiejętne zbilansowanie diety może bowiem powodować kłopoty z pokryciem zapotrzebowania na energię i białko, którego wartość biologiczna jest niższa niż białka mięsnego. Poza tym wegetarianie mogą mieć problemy z odpowiednią podażą witamin B12, D3, wapnia, żelaza cynku.


AKTYWNY STYL

Kajak dla każdego

Wiosłować mogą wszyscy, którzy są w stanie utrzymać wiosło w dłoniach. Można z łatwością decydować o intensywności wiosłowania. Jest tylko jeden warunek – trzeba umieć pływać. Zanim jednak wsiądziemy do kajaka, warto – dla spokoju ducha – skonsultować to z lekarzem.

Pierwszy spływ kajakowy powinien być łatwy i dobrze zorganizowany, dlatego zachęcamy do skorzystania z usług firm/organizacji profesjonalnie zajmujących organizacją spływów. Mamy wówczas zapewnione noclegi, transport bagażu i kajaka, ubezpieczenie, często wyżywienie. Podczas takich spływów większość zadań spoczywa na organizatorze, a jego podstawowym obowiązkiem jest zapewnienie uczestnikom spływu kamizelek asekuracyjnych (nie wolno odmawiać ich włożenia!). Nie zabezpieczają one w stu procentach, zapewniają jednak dodatkową wyporność podczas pływania. Dobieramy kamizelkę odpowiednio do swojego rozmiaru i wagi. A, i jeszcze jedna ważna sprawa – aby wziąć udział w spływie kajakowym, nie musimy mieć własnego kajaka, można go wypożyczyć na miejscu lub jest już w cenie spływu.

Strony: 1 2 3

Skip to content