ZDROWO ŻYWIENIOWO

Trawa jęczmienna, pszeniczna i mikroalgi

Oprócz wysokiej zawartości składników odżywczych trawa zbóż dostarcza unikalnych enzymów trawiennych, nieobecnych w tak dużym stężeniu w innej żywności. Pomagają one rozłożyć rozmaite niestrawne i toksyczne substancje obecne w pożywieniu. Wśród tych enzymów można znaleźć przeciwutleniającą dysmutazę ponadtlenkową (SOD) i szczególną frakcję P4D1. Obie te substancje opóźniają niszczenie i mutacje komórek, są więc pomocne w leczeniu chorób zwyrodnieniowych, nowotworowych i przeciwdziałaniu procesom starzenia.

Badania dowodzą, że P4D1 wspomaga odbudowę RNA i DNA. W jednym z badań wykazano, że P4D1 zaktywizował odnowę komórkowego DNA, uprzednio poważnie uszkodzonego przez promieniowanie rentgenowskie. P4D1 posiada wyjątkowe działanie przeciwzapalne, mocniejsze nawet od steroidów, takich jak kortyzon.


WARTO WIEDZIEĆ

Powrót do formy po ciąży – Mama na diecie (cz. 1)

Redukcja węglowodanów i tłuszczów jest ważna. Jednak nie należy stosować rygorystycznej diety, by schudnąć w krótkim czasie. Wiadomo, że wszyscy lubimy szybki efekt. Zazwyczaj jednak takie drastyczne diety mocno odbijają się na naszym zdrowiu zarówno psychicznym (zaburzenia nastroju), jak i fizycznym.

Należy pamiętać, że głodówki mogą prowadzić do znacznych wahań glikemii i pojawienia się kwasicy ketonowej. Utrata masy ciała w szybkim czasie jest niebezpieczna w przypadku cukrzycy. Należy być ostrożnym i słuchać, co mówi organizm. Częste niedocukrzenia będą prawdopodobnie świadczyć o zbyt dużym wysiłku fizycznym, nieprawidłowym dawkowaniu insuliny lub za szybkiej utracie masy ciała. Dlatego proces odchudzania powinien przebiegać pod nadzorem lekarza prowadzącego.

Strony: 1 2 3

Skip to content