DIABETYK POLECA
Sztuka modyfikowania dawek insuliny
Dawki insuliny należy modyfikować, jeśli obserwuje się:
- wysokie glikemie przez trzy dni z rzędu lub
- zbyt niskie poziomy glukozy przez dwa dni.
Przy długotrwałej hiperglikemii należy zwiększyć dawki insuliny.Trzeba wziąć pod uwagę godziny występowania hiperglikemii oraz moment szczytowego działania insuliny i czas jej aktywności. Najpierw zwiększa się dawkę jednego rodzaju insuliny przy jednym wstrzyknięciu, a następnie odczekuje: 2 dni w przypadku insuliny krótkodziałającej, 3 dni – insuliny o przedłużonym czasie działania i ok. 5 dni – przy analogu długodziałającym. I dopiero wówczas analizuje się sytuację. W razie potrzeby dokonuje się dalszych zmian.
ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
Stresująca praca a cukrzyca
Efektywność (również w pracy) jest na najwyższym poziomie wtedy, gdy nasz organizm jest w optymalnym dla siebie stanie. Dla osób z cukrzycą jest on związany z normoglikemią. Każdy z nas wie, jak ciężko się pracuje z hipoglikemią – nie mamy siły i energii, nasze umiejętności poznawcze są znacznie słabsze, mózg pracuje, jakby był na zwolnionych obrotach. Musimy wówczas koniecznie coś zjeść (najlepiej glukozę), by jak najszybciej podnieść glikemię i doprowadzić mózg do wcześniejszej formy – dopiero wtedy będziemy w stanie wrócić do pracy. Hiperglikemia nie ułatwia też wykonywania zadań – możemy być rozdrażnieni i mieć trudności z koncentracją, potęgowane koniecznością częstego korzystania z toalety. Narzędziem, które pomoże nam uniknąć znacznych wahań glikemii, jest glukometr. I choć wiele osób mówi, że w pracy nie ma czasu na pomiary, to w ich własnym interesie jest, by go jednak znaleźć.
POD LUPĄ
Ważna wiedza na etykietach
Prawo żywnościowe dopuszcza stosowanie tak zwanych oświadczeń żywieniowych i oświadczeń zdrowotnych. Oba te oświadczenia informują lub sugerują, że dany produkt spożywczy posiada szczególne wartości odżywcze lub zdrowotne. Etykiety żywności oferowanej konsumentom nie tylko nie mogą wprowadzać w błąd, ale muszą być czytelne, nieusuwalne, zrozumiałe i nie mogą pomijać istotnych informacji.
W przypadku żywności opakowanej obowiązkowe informacje muszą się znajdować bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie, natomiast w przypadku żywności nieopakowanej muszą być przekazane podmiotowi otrzymującemu żywność (np. sklepowi spożywczemu), aby umożliwić przekazanie konsumentom obowiązkowych informacji.