LEKARZ ODPOWIADA

Insulinowrażliwość – Insulinooporność

To ważne, aby pamiętać, że źródłem glukozy jest nie tylko pokarm, ale również produkcja wewnętrzna w komórkach wątroby. I te dwa mechanizmy łączą się z pojęciem insulinowrażliwości. Jeśli występuje insulinooporność (odwrotność insulinowrażliwości), to krążąca we krwi insulina nie wprowadza w dostatecznym stopniu cząsteczek glukozy do wnętrza komórek ani nie hamuje nadmiernej produkcji glukozy w wątrobie.

Oba te zjawiska mają duże znaczenie w powstawaniu cukrzycy, ponieważ prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi i do nadmiernej stymulacji komórek produkujących insulinę. Te zjawiska leżą u podłoża cukrzycy. Ale nie są to jedyne miejsca działania insuliny. Odgrywa ona także znaczącą rolę w innych przemianach białek, tłuszczów, funkcjonowaniu mózgu, serca, naczyń krwionośnych. Ma swój udział w utrzymaniu tzw. homeostazy, czyli precyzyjnej równowagi różnych przemian metabolicznych. Zatem insulinooporność, która oznacza niedostateczne działanie insuliny, musi powodować liczne następstwa.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Vademecum planowania diety (cz. 4). Tłuszcze to nie tylko kalorie

W produktach spożywczych i tłuszczach spożywczych, ale również w lipidach ustrojowych, mogą występować kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Bardzo prostym sposobem na ich rozróżnienie jest konsystencja, bowiem kwasy tłuszczowe nienasycone przeważnie mają postać płynną i tym też charakteryzują się tłuszcze (przeważnie roślinne), w których one występują w dużych ilościach. Zatem można przyjąć, że oleje i oliwy swoją płynną konsystencję zawdzięczają wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast oleje kokosowy i palmowy zawierają dużo kwasów nasyconych, dzięki czemu w temperaturze pokojowej mają konsystencję stałą (podobną do smalcu). Natomiast wśród tłuszczów zwierzęcych swoiste wyjątki stanowią tran i oleje ryb, które są płynne, podobnie jak oleje roślinne, ponieważ tłuszcze te charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Strony: 1 2 3

Skip to content