POD LUPĄ

Katar pod szczególnym nadzorem

Prawidłowe leczenie każdego rodzaju kataru powinno polegać na działaniu przyczynowym i objawowym. Z jednej strony należy zwalczać przyczynę dolegliwości, umożliwiając szybki powrót do zdrowia, a z drugiej strony łagodzić objawy choroby utrudniające normalne funkcjonowanie.

To leczenie objawowe daje najszybszą ulgę podczas kataru – pozwala złapać oddech i zatrzymać wydzielinę z nosa. Istnieją dwie główne grupy preparatów stosowanych w tego typu leczeniu. Pierwszą są leki doustne w postaci tabletek lub saszetek do rozpuszczenia (najważniejsze składniki to pseudoefedryna, difenhydramina oraz triprolidyna), a drugą preparaty donosowe (krople, żele, aerozole). I to właśnie te ostatnie bywają coraz częstszą przyczyną kataru polekowego.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Dieta wspomagająca odporność

Za jeden z głównych czynników wpływających na odporność organizmu uważa się dietę, a zwłaszcza zbyt niskie spożycie produktów stanowiących naturalną barierę ochronną, między innymi antyoksydantów pochodzących z warzyw, owoców i ryb, przy nadmiernym spożyciu produktów przetworzonych, tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych. Układ odpornościowy jest szczególnie wrażliwy na zmiany w podaży tłuszczu.

Jego praca ściśle się wiąże z niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, a aktywność immunomodulacyjna lipidów zależy od zawartości w pożywieniu wielonienasyconych kwasow tłuszczowych n-3 i n-6, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Do kwasów omega-6 zaliczamy kwas linolowy i kwas γ–linolenowy, natomiast do rodziny omega-3 należy kwas α–linolenowy (ALA). Ten ostatni oddziałuje na komórki układu immunologicznego, modyfikując syntezę mediatorów odpowiedzialnych za komunikację komórek. Najlepsze jego źródła to: siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, olej rzepakowy i olej sojowy. Ta sama prozdrowotna rodzina kwasów to kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) występujące w algach i tłustych rybach morskich.

Strony: 1 2 3

Skip to content